za
korisnike

Cijenjeni korisnici, radi jednostavnije, efikasnije i brže komunikacije pružamo vam mogućnost da putem interneta prijavite vaš slučaj Humanitarnoj organizaciji „Dirhem“. Ispod se nalazi formular koji možete preuzeti i popuniti u svoje ime ili ispred druge osobe za koju smatrate da joj je neophodna pomoć, a zatim poslati na e-mail adresu hodirhem@gmail.com uz naslov poruke „Zahtjev za pomoć – vaše ime i prezime“.

Detalje o proceduri od zaprimanja zahtjeva do uručivanja pomoći možete pročitati ovdje: Procedura od podnošenja zahtjeva do primanja pomoći

Nakon zaprimanja zahtjeva i njegove provjere (postoji mogućnost da će vas neki od aktivista posjetiti zbog pobližeg upoznavanja vašeg slučaja), osoblje HO „Dirhem“ će u roku od petnaest dana odgovoriti na vaš zahtjev. Ukoliko vaš zahtjev ocijenimo realnim i urgentnim, on će biti prihvaćen. Ukoliko se međutim pokaže kao netačan ili procijenimo da se ne radi o prioritetnom slučaju, takođe ćemo vam odgovoriti e-mail porukom uz kratko pojašnjenje zašto je vaš zahtjev odbijen. Procedura zahtjeva vremena i svakom aplikantu će biti odgovoreno, tako da nema potrebe kontaktirati nas nakon slanja zahtjeva.

Nepotpune i netačne zahtjeve nećemo uzimati u obzir.


Prije popunjavanja i slanja formulara svakako pročitajte iduća pojašnjenja:


1. Humanitarna organizacija „Dirhem“ se bavi isključivo humanitarnim radom tj. pomaganjem bolesnih, starih, nemoćnih, invalida, samohranih majki, siročadi, višečlanih porodica, kao i drugih kojima je trajno ili privremeno uskraćena mogućnost privređivanja ili financiranja osnovnih životnih potreba. Kao krajnji korisnici naše pomoći u obzir dolaze samo fizička lica. HO „Dirhem“ ne financira treće projekte, ne pomaže privredne subjekte, pravna lica, niti druga udruženja u smislu financijskih grantova ili humanitarne pomoći, ali je otvoreno za saradnju na zajedničkim projektima.

2. Prioritet imaju slučajevi koji nemaju nikakvu mogućnost privređivanja u odnosu na domaćinstva u kojima ima radno sposobnih članova.

3. HO „Dirhem“ ne financira sekundarne životne potrebe (fasade, klima uređaji, ekskurzije itd.). Ne plaćamo komunalne račune poput električne enegrije, vode i stanarine. Ne isplaćujemo redovnu socijalnu pomoć osim u iznimnim slučajevima predviđenim projektom. Naša djelatnost se isključivo ogleda u zadovoljavanju egzistencijalnih životnih potreba kao što su hrana, odjeća, lijekovi, liječenje, ogrjev, stoka, školski pribor i slično.

4. Domaćinstvo koje je dobilo bilo kakvu vrstu pomoći, idući zahtjev može podnijeti tek nakon isteka najmanje tri mjeseca od dana uručivanja pomoći, bez obzira koji član domaćinstva aplicirao (domaćinstvom se smatra svaka individua, porodična ili druga zajednica osoba koje zajedno zauzimaju cijelu stambenu jedinicu ili njen dio i zajednički sebi osiguravaju hranu i ostale potrepštine za život).

5. Ukoliko se utvrdi da su podaci iz zahtjeva lažirani, dotično domaćinstvo od tog momenta gubi pravo na svaki dalji vid pomoći, a druge humanitarne organizacije i udruženja će takođe biti upozorena na njihovo postojanje.

6. HO „Dirhem“ uvijek nastoji pomagati one koji humanitarnu pomoć doživljavaju kao nužno zlo, a ne način života.
 
Molimo vas da sve ovo imate na umu prilikom slanja zahtjeva, hvala na razumjevanju.

 

Preuzmite prijavni obrazac OVDJE