You are currently viewing Uspješno okončana ´Ramazanska solidarnost 2022´ donirano 780 prehrambenih paketa

Uspješno okončana ´Ramazanska solidarnost 2022´ donirano 780 prehrambenih paketa

  • Post category:Aktivnosti

Zahvaljujući plemenitim donatorima, hum. akcija ˝Ramazanska solidarnost 2022˝ (april 2022.) uspješno je realizirana i ove godine kroz realizaciju velikog broja različitih humanitarnih aktivnosti s ciljem pomoći socijalnim kategorijama u BiH.

Humanitarna organizacija ˝Dirhem˝ pozvala je naše prijatelje i sugrađane da tokom mjeseca razamana daju svoj doprinos i da zajedno pomognemo potrebnim i siromašnim porodicama.

Rezultat je bio odličan čime je omogućeno da tokom ˝Ramazanske solidarnosti˝  posjetimo i pomognemo veliki broj porodica širom Bosne i Hercegovine od Istočne Bosne, dobojske, zeničke, tuzlanske, hercegovačke, srednjobosanske regije, pa do svih općina u USK i povratnika u Prijedor, Prozor, Šipovo, Čapljinu, Trebinje i druga mjesta.

Bilo nam je zadovoljstvo i ovog ramazana raznim oblicima pomoći obradovati mnoge jetime i povratnike u Istočnoj Bosni, povratnike u Prijedoru, jetime u mnogim mjestima, kao i bolesnike, siromašne i potrebne građane i njihove porodice širom naše domovine.

Humanitarna organizacija “Dirhem” je u mjesecu ramazanu 2022.godine, uz nesebičnu podršku velikog broja građana i donatora, vrijednih mladića i djevojaka volontera na terenu, te uz značajnu podršku prijatelja, ustanova, firmi i organizacija realizirala sljedeće aktivnosti:

 – Ramazanski prehrambeno-higijenski paketi su uručeni za 780 porodica u više od 40 općina u Bosni i Hercegovini. Prosječna vrijednost jednog prehrambenog paketa je iznosila oko 80 KM, a za ovaj dio akcije utrošeno je 54 256,00 KM.

Ovo je do sada najveći broj porodica koje smo uspjeli posjetiti i obradovati tokom mjeseca ramazana u okviru akcije ˝Ramazanska solidarnost˝.

– Pokloni i iftari su dostavljeni na kućne adrese i organizirani u Prijedoru, Lukavcu, Travniku, Istočnoj Bosni, Prozoru, Trebinju, Čapljini, Jajcu, Šipovu, S. Mostu, Zenici, Donjem Vakufu i to za 761 osobu, penzionere, majke i očeve šehida i šehidskih porodica, volontere, donatore te potrebne sugrađane. Ukupna vrijednost aktivnosti vezanih za iftare je iznosila 8 254,66 KM.

– Dirhem je u okviru ove akcije obradovao 15 jetima kojima su uplaćeni novčani iznosi od donatora u iznosu od 3 066 KM. Jetimi koje smo podržali su na području Travnika, Novog Travnika, Bugojna, Donjeg Vakufa, Maglaja, Žepča, Sarajeva i  Sanskog Mosta.

Ovime smo pomogli one jetime čiji su se redovni termini isplate poklopili sa mjesecom ramazana (7 jetima), kao i 8 jetima koje su donatori željeli lično posjetiti i uručiti im poklone u mjesecu ramazanu.

Ostali jetimi od njih 75, koliko ih je trenuto u programu jetima, dobit će svoje redovne novčane donacije u mjesecu maju 2022.god.

– Također, u mjesecu ramazanu značajan broj donatora su odlučili učestvovati u našem projektu pomoći jetimima na godišnjem nivou. Kroz projekat do sada prošlo ukupno više od 365 djece kojima je osigurana godišnja podrška od 840 KM.

– Tokom akcije za 28 potrebnih porodica i pojedinaca u više općina u BiH uručene su jednokratne novčane pomoći za liječenje, nabavku lijekova, pelena za odrasle i druge neophodne životne potrebe u vrijednosti 7 652 KM.

– Uporedo sa ovim redovnim aktivnostima, naša organizacija učestovala je u tehničkom dijelu u realizaciji pomoći za dvije porodice i njihovo stambeno zbrinjavanje. I to za porodicu Kozlica (Ben Salem) iz Zavidovića kojem je još prije pokrenut apel za kupovinu i renoviranje kuće za ovu mnogobrojnu porodicu sa 8 djece. U toku je realizacija ovog značajnog projekta. Do sada je isplaćen iznos od 17 000 KM za kupovinu dijela kuće. Predstoje radovi na uređenju i nadamo se da će projekat ubrzo biti okončan o čemu ćemo detaljno izvijestiti donatore.

Za drugu porodicu Zahirović iz Bugojna kupljena je kompletna bijela tehnika za kuću u vrijednosti 1878 KM.

– Značajna donacija i to kupljene namirnice za Narodnu kuhinju u Travniku u virjednosti 1300 KM kao i friško meso jednog kurbana.

– Od plemenitog donatora primili smo donaciju u ljetnoj obući i to 9 velikih paketa obuće sa više desetina pari raznih veličina muške i ženske obuće. Neka našeg donatora Uzvišeni Allah nagradi najboljom nagradom. Obuća će biti podijeljena u toku ljetnje sezone ove godine.

– Od prijatelja, gosp. Keranovića iz S. Mosta i firme DOBI – Inter AG. iz Švicarske dobili smo donaciju 15 vrijednih kompleta posuđa koje ćemo uručiti kao vid pomoći potrebnim porodicama u Bosni i Hercegovini.

– Volonteri Dirhema u pratnji plemenitih donatora posjetili su porodice u Travniku, Vitezu, Donjem Vakufu i Novom Travniku te prilikom podjele prehrambenih pakta potrebnim porodicama uručili i novčanu pomoć u iznosu 1630 KM.

– U toku mjeseca ramazana pokrenuli smo akciju za rješavanja stambenog problema porodici Hadžić Smaila iz Travnika. Kuća u kojoj živi porodica Hadžić je neuslovna. Mnogi pojedinci i donatori do sada su uplatili svoje donacije, dok su određen broj njih dali obećanja da će podržati Smaju i njegovu porodicu kroz ovu akciju. Nastavak akcije očekujemo tokom ljetnjih mjeseci 2022 .god. i nadamo se uspješnom ishodu.

Za ovaj veliki uspjeh u humanitarnom radu želimo najsrdačnije zahvaliti, u ime naše organizacije i u ime porodica koje smo pomogli, mnogobrojnim anonimnim donatorima i učesnicima akcije ˝Ramazanska solidarnost 2021˝ kao i: Merkez Oil d.o.o. Novi Travnik, zatim; Bosanska islamska zajednica Hilal BIS iz Engleske, H.O. Aydar – Konya iz Turske, SZP “Apimed”, Udruženje Krajišnici domovine i dijaspore, Udruženje ˝Svjetlo˝ Sarajevo, Merhamet Općinski odbor Bugojno, Fondacija ˝Iman˝ iz Velike Kladuše, Volonterima ˝Bajramska radost˝- Kakanj, te privrednim subjektima iz Bihaća, Novog Travnika,Travnika, Donjeg Vakufa, S. Mosta,  Firmi ˝Trgoten˝ d.o.o. Travnik; Servisu Exitmedia S. Most, TV Kanal 6 i portalu TNT za medijsku podršku našim aktivnostima.

Zahvalnost dugujemo i vrijednim volonterima na terenu, prijateljima i saradnicima iz drugih organizacija čiji je trud i zalaganje bio veoma važan kako bi pomoć stigla do velikog broja potrebnih porodica.

Neka Uzvišeni Allah svima Vama primi Vaša dobročinstva i nagradi Vas najboljom nagradom!