You are currently viewing FOTO: Uspješno okončana ´Ramazanska solidarnost 2021´ donirano 750 prehrambenih paketa

FOTO: Uspješno okončana ´Ramazanska solidarnost 2021´ donirano 750 prehrambenih paketa

  • Post category:Aktivnosti

Uspješno okončana ´Ramazanska solidarnost 2021´ donirano 750 prehrambenih paketa

Zahvaljujući plemenitim donatorima, hum. akcija ˝Ramazanska solidarnost 2021˝(april-maj 2021.) uspješno je privedena kraju i ove godine kroz realizaciju velikog broja različitih humanitarnih aktivnosti s ciljem pomoći socijalnim kategorijama u BiH.

I ovu akciju tokom ramazana Humanitarna organizacija ˝Dirhem˝ je pokrenula pozivom našim sugrađanima i donatorima da daju svoj doprinos u zajedničkoj podršci potrebnim i siromašnim porodicama.

Tokom ˝Ramazanske solidarnosti˝  podržali smo veliki broj porodica i osoba u više općina Bosne i Hercegovine od Istočne Bosne, dobojske, zeničke, tuzlanske, sarajevske, srednjobosanske regije, pa do svih općina u USK i povratnika u Prijedor i druga mjesta.

Bilo nam je zadovoljstvoi ovog ramazana raznim oblicima pomoći obradovati mnoge jetime i povratnike u Istočnoj Bosni, povratnike u Prijedoru, jetime u mnogim mjestima, kao i bolesnike, siromašne i potrebne građane i njihove porodice širom domovine.

Humanitarna organizacija “Dirhem” je u mjesecu ramazanu 2020.godine, uz nesebičnu podršku velikog broja građana i donatora, vrijednih mladića i djevojaka volontera na terenu, te uz značajnu podršku prijatelja, škola, firmi organizacija realizirala sljedeće aktivnosti:

– Ramazanski prehrambeno-higijenski paketi su uručeni za 754 porodice u više od 30 općina u Bosni i Hercegovini. Prosječna vrijednost jednog paketa je iznosila oko 70 KM.

Bitno je naglasiti da su naši donatori kroz određen broj paketa dali podršku potrebnim porodicama čija djeca pohađaju osnovne škole u Novom Travniku i na taj način ih podržali. U ovoj akciji su učestvovale uprave četiri osnovne škole u Novom Travniku.

– Pokloni i iftari su dostavljeni na kućne adrese i organizirani u Prijedoru, Lukavcu, Travniku, Istočnoj Bosni, Prozoru i to za 454 osobe, penzionere, majke i očeve šehida i šehidskih porodica, te potrebne sugrađane. Ukupna vrijednost aktivnosti vezanih za iftare je oko 3.600 KM.

– Dirhem je u okviru ove akcije obradovao 38 jetima kojima su uplaćeni novčani iznosi od donatora u ukupnoj visini od 8.300 KM. Jetimi koje smo podržali su na području Travnika, Novog Travnika, Bugojna, Donjeg Vakufa, Maglaja, Žepča, Sarajeva i  Velike Kladuše.

– Također, u mjesecu ramazanu značajan broj donatora su odlučili učestvovati u našem projektu pomoći jetimima na godišnjem nivou. Kroz projekat do sada prošlo ukupno više od 350 djece kojima je osigurana godišnja podrška od 840 KM.

– Tokom akcije za 15 potrebnih porodica i pojedinaca uručene su jednokratne novčane pomoći za liječenje, nabavku lijekova i druge potrebe u vrijednosti  2.560 KM.

– Također, u okviru akcije ˝Ramazanska solidarnost 2021˝ isporučili smo vrijednu pomoć u visini 6.350 KM za nabavku hrane imigrantima u Bihaću, njih oko 800 osoba. Cjelokupan iznos donacija je prijatelja iz Engleske ˝BIS Hilal˝, a hranu je kupila i imigrantima uručila vrijedna Zemira Gorinjac iz Bihaća.

– Uporedo sa ovim redovnim aktivnostima, naša organizacija učestovala je u tehničkom dijelu u realizaciji pomoći za dvije porodice i njihovo stambeno zbrinjavanje. I to za porodicu Selman iz Vitovlja (općina Travnik) kojem je izgorjela kuća na samom početku ramazana, kao i porodici Lozo za kupovinu stana nakon smrti oca koji je mlad preselio od COVIDA-19 i iza sebe ostavio suprugu i dvoje djece.

Uz navedeno pokrenuli smo dvije akcije i to za porodicu Zahirović iz Bugojna, za opremanje dijela kuće za stanovanje i našeg Katkić Aliju iz Viteza kojem je potrebno još novca za odlazak na operaciju očiju u Istanbul. Operacija će koštati 9000 eura.

– U Okviru Ramazanske solidarnosti 2021.zahvaljući plemenitim donatorima, uručili smo jednu kravu i 4 grla sitne stoke za porodice u Bugojnu i Zenici ukupne vrijednosti 3 400 KM. Također, obavili smo i posjetu porodici Dindić Bajre kojem je prošle godine donirana krava i uvjerili se da istu drži i da je ova donacija bila od koristi porodici.

– Od plemenitog donatora primili smo donaciju u ljetnoj obući i to 6 velikih paketa obuće sa više desetina pari raznih veličina mučke i ženske obuće. Neka našeg donatora Uzvišeni Allah nagradi najboljom nagradom.  Obuća će biti podijeljena u toku ljetnje sezone ove godine.

– Također, bajramskim paketićima sa slatkišima obradovali smo 20 djece na području Tuzlanskog kantona.

Želimo najsrdačnije zahvaliti, u ime naše organizacije i u ime porodica koje smo pomogli, mnogobrojnim anonimnim donatorima i učesnicima akcije ˝Ramazanska solidarnost 2021˝kao i: Merkez Oil d.o.o. Novi Travnik, zatim; Bosanska islamska zajednica Hilal BIS iz Engleske, SZP “Apimed”, UHR – United Hands Relief, Krajišnici domovine i dijaspore, Udruženje ˝Solidarnost˝ Bihać, Merhamet Općinski odbor Bugojno, Merhamet Ključ, te privrednim subjektima HIFA BENZ iz Travnika, Firmi ˝Trgoten˝ d.o.o. Travnik; Servisu Exitmedia S. Most, TV Kanal 6 i portalu TNT za medijsku podršku našim aktivnostima.

Zahvalnost dugujemo i vrijednim volonterima na terenu, prijateljima i saradnicima iz drugih organizacija čiji je trud i zalaganje bio važan kako bi pomoć stigla do velikog broja potrebnih porodica.

Neka Uzvišeni Allah svima Vama primi Vaša dobročinstva i nagradi Vas od Sebe najboljom nagradom!