You are currently viewing Aktivisti H.O. ˝Dirhem˝ u Turskoj: Uručeno 34 122 KM pomoći žrtvama potresa

Aktivisti H.O. ˝Dirhem˝ u Turskoj: Uručeno 34 122 KM pomoći žrtvama potresa

  • Post category:Aktivnosti

Zahvaljujući plemenitim donatorima, te prijateljima iz Organizacije ˝Ayder˝ – Konya, volonteri H.O. ˝Dirhem˝ posjetili su područje pogođeno potresom u Turskoj i tom prilikom učestvovali u humanitarnim aktivnostima podjele pomoći narodu Turske, kao i izbjeglicama iz Sirije.

U period 22 – 28. februara 2023. godine, posjetili smo regiju Hataj, kao i sami grad Hataj/Antakija koji je pretrpio velike ljudske žrtve i materijalna razaranja.

Osim toga sa volonterima iz Organizacije Ayder posjetili smo mjesta Iskenderun, Hassa, Nurdagi, Kahramanmaraš, Ovakent, Kirikhan, Yayladagi i tom prilikom učestvovali u podjeli prehrambenih paketa, higijenskih artikala i novčane pomoći za jetime i porodice pogođene potresom.

Ukupna vrijednost donirane pomoći koju smo putem ˝Dirhema˝ poslali i uručili za stradale u Turskoj i Siriji iznosila je 34112 KM  od toga 18112 KM u novcu i 16 000 KM vrijednih artikla poput grijalica, ćebadi, odjevnih predmeta, obuće i drugog.

Posebno se zahvaljujemo privredniku iz Viteza, gosp. Enesu Z. I firmi EN-KOM kao najvećem pojedinačnom donatoru na njegovim vrijednim materijalnim donacijama koje nam je uručio za narod Turske i Sirije.

Također, zahvaljujemo privrednicima: Trgoten d.o.o., Vlašić-Gradnja d.o.o. iz Travnika, te  Vrbas-Energija d.o.o. iz Donjeg Vakufa na značajnim novčanim donacijama.

I svima Vama koji ste donirali u ovoj akciji, srdačno se zahvaljujemo uz molbu Uzvišenom Allahu da Vas mnogostruko nagradi i da olakša patnje kroz koje sada prolazi narod u Turskoj i Siriji.

O vrijednim ljudima iz Organizacije ˝Ayder˝ iz Konye imamo samo riječi divljenja i pohvale. Već drugi dan nakon potresa bili su na terenu. Oni su bili naši pravi domaćini. Tokom našeg sedmodnevnog boravka u Turskoj osigurali su nam smještaj, hranu, prevoz, prevodioce i svaku drugu podršku.

Veliko hvala i dragim prijateljima iz Istanbula koji su nas ugostili pri povratku u Bosnu i pokazali ogromno gostoprimstvo, velikodušno nam nudivši svestranu podršku našem boravku u ovoj metropoli.

Svjesni da je naše prisustvo i pomoć koju smo pružili simbolična, naročito u usporedbni sa nesagledivom katastrofom, brojem stradalih i obimu porušenih gradova, ipak smo ponosni što smo bili dio velike materijalne i ljudske pomoći koja je iz Bosne i Hercegovine poslana bratskom narodu u Turskoj i Siriji.

(dirhem.org)