Video / Foto

humanitarnibroj

dirhemsolid1721Tokom mjeseca ramazana/juna 2017. uspješno smo realizirano više različitih humanitarnih aktivnosti.

Pokrenuta je akcija ˝Ramazanska solidarnost 2017˝ u kojoj su naši sugrađani i donatori pokazali ogromno dobročinstvo i solidarnost sa potrebnima, a ista je realizirana u više mjesta BiH od Istočne Bosne, zeničke, tuzlanske, sarajevske i srednjobosanske regije, pa do Krajine.

 

Drago nam je što smo i ovoga ramazana raznim vidovima pomoći obradovali mnoge jetime i porodice u Istočnoj Bosni, povratnike u Skender-Vakufu, Mrkonjić Gradu, Prijedoru, jetime i mališane u S. Mostu i Busovači te bolesne, siromašne i potrebne sugrađane širom BiH.

H.O. ˝Dirhem˝ je u mjesecu ramazanu (juni) 2017 god., uz podršku velikog broja plemenitih donatora, vrijednih mladića i djevojaka, volontera u 15- tak općina, te uz značajnu prijateljsku podršku drugih nevladinih organizacija realizirala sljedeće aktivnosti:

- Ramazanski i bajramski prehrambeno-higijenski paketi su uručeni za 691 porodicu i djecu jetime u više općina u BiH. Isto toliki broj paketa uručen je porodicama slabog materijalnog stanja i jetimima. Ukupna proc jenjena vrijednost ovoga dijela ˝Ramazanske solidarnosti 2017.˝ je oko 38 000 KM.

- Zajednički iftari i sehuri organizirani su za 860 postača u nekoliko gradova i mjesta u BiH. Iftari su organizirani u S. Mostu, Travniku, Turbetu, Busovači i Kaknju. Ukupna vrijednost ove aktivnosti je oko 5000 KM.

- U okviru "Ramazanske solidarnosti 2017." siromašnima i socijalno ugroženim osobama i porodicama uručeni su prehrambeni paketi mesne industrije OVAKO, ukupno 36 porodice, a vrijednost ove donacije je oko 700 KM.

- Dirhem je u okviru ove akcije podijelilo i 53 bajramska paketića za isti toliki broj djece uzrasta od 3 do 10 godina, kao i iftare za 90 djece i omladine.

- Također, za 34 učenika u dvije osnovne škole uručene su nove patike kao i 35 pari nove ljetnje obuće za druge osobe koje su u stanju socijalne potrebe.

- Na području općina S. Most, Bratunac i Travnik potrebnim porodicama kao vid dugoročne podrške uručeno je 13 grla ovaca i koza, dok su za dvije porodice uručene krave vrijednosti 4400 KM. Opširniji izvještaj o ovoj vrijednoj akciji objavit ćemo naknadno jer se radi o drugoj nedovršenoj aktivnosti pod nazivom ˝Male fabrike hrane˝.

Na kraju se želimo najsrdačnije zahvaliti, u ime naše organizacije i u ime porodica koje smo podržali, mnogobrojnim donatorima:
Organizacijama Ayder iz Turske; Pomozi ba, Akos iz Sarajeva, NEDWA, Akos Most i Exitmedia, Katarskoj humanitarskoj organizaciji, te privrednim subjektima Merkez Oil d.o.o. Novi Travnik, d.o.o. Pleska iz Bužima, d.o.o. Dervić iz Turbeta i drugima.

 

Zahvaljujemo se i imamima u Busovači, Donjem Vakufu, Turbetu i S. Mostu koji su nam bili značajna podrška.

Zahvalnost dugujemo i brojnim pojedincima u BiH i inostranstvu koji su svojim donacijama doprinijeli uspješnosti ove aktivnosti, kao i marljivim i neumornim volonterima na terenu čiji je trud i zalaganje bio jednko važan.

Neka Uzvišeni Allah svima Vama primi Vaša dobročinstva kao trajnu investiciju i nagradi Vas za njih najboljom nagradom!

 

(dirhem.org)