Video / Foto

humanitarnibroj

ramazanskasolidarnost 16Obim i raznovrsnost aktivnosti koje je Humanitarna organizacija ˝Dirhem˝ realizirala u mjesecu ramazanu ove 2016. god. je velika i uveliko prelazi okvire naših očekivanja.

˝Ramazanska solidarnost 2016˝ je akcija u kojoj su naši sugrađani i donatori pokazali dosad najveći obim dobročinstva i plemenitosti obuhvatila je brojna mjesta u BiH od Janje, Istočne Bosne, zeničke, tuzlanske, sarajevske i srednjobosanske regije, pa do Krajine.

Posebno nam je drago što smo ovom akcijom obradovali jetime i povratnike u Istočnu Bosnu, povratnike u Skender Vakufu, Livnu i Prijedoru, jetime i mališane u S. Mostu, te bolesne, siromašne i potrebne širom BiH.

H.O. ˝Dirhem˝ je u mjesecu ramazanu 2016 god., uz podršku velikog broja plemenitih donatora, marljivih volontera u 15- tak općina, te uz prijateljsku podršku nekoliko drugih nevladinih organizacija realizirala slijedeće aktivnosti:

 

-         - Ramazanski i bajramski prehrambeno-higijenski paketi su uručeni za 789 porodica i djece jetima u nekoliko općina u BiH. Isto toliki broj paketa uručen je porodicama slabog materijalnog stanja i jetimima. Ukupna procijenjena vrijednost ovoga dijela ˝Ramazanske solidarnosti 2016˝ je 42 660 KM.

-          Zajednički iftari organizirani su za 622 postača u nekoliko gradova i mjesta u BiH. Iftari su organizirani u S. Mostu, Travniku, Turbetu, Busovači i Kaknju. Ukupna vrijednost ove aktivnosti je 4920 KM.

-          U okviru Ramazanske solidarnosti 2016. god. siromašnima i socijalno ugroženim osobama i porodicama, kao i teško oboljelim osobama uručeni su jednokratni novčani iznosi u iznosu od 8030 KM, a tim novcem podržano je 57 porodica i potrebnih pojedinaca.

-          Podjela brašna za 80 porodica u četiri općine i to: Maglaj, Kakanj, Sanski Most i Zavidovići. Ukupno je podijeljeno 4 tone bijelog brašna Tip-500 tržišne vrijednosti 2400 KM.

-          Za 10 jetima na širem području S. Mosta organizirali smo kupovinu nove odjeće za bajram i to u vrijednosti od 53 KM po svakom djetetu. Ukupna vrijednost ove donacije je 530 KM, a ista je poklon jetimima sarajevskog Edukativno-kulturnog centra Istanbul.

-          Dirhem je u okviru ove akcije podijelilo i 45 bajramskih paketića za isti toliki broj djece uzrasta od 2 do 10 godina.

-          Na području 4 općine i to: Prijedor, Busovača, Livno i Skender Vakuf potrebnim porodicama kao vid dugoročne podrške uručeno je 80 grla ovaca i koza, dok je jednoj porodici uručena krava vrijena 2400 KM. Opširniji izvještaj o ovoj vrijednoj akciji objavit ćemo naknadno.

 

Na kraju se želimo najsrdačnije zahvaliti, u ime naše organizacije i u ime porodica koje smo podržali, mnogobrojnim donatorima:

Organizacijama Dost-Eli i Ayder iz Turske; Budućnost, EKC Istanbul, Akos iz Sarajeva, Akos Most i Exitmedia, Berićet iz Sanskog Mosta; aktivistima OKC Oaza iz Tuzle i OKC-a Gradačac iz Gradačca kao i aktivistima Muallima-Prosvjetitelja iz Srebrenice, te d.o.o. Škrgić iz S. Mosta, d.o.o. Dervić iz Turbeta.

Zahvaljujemo se i imamima u Livnu, Donjem i Gornjem Vakufu, Busovači, Turbetu i S. Mostu koji su nam bili značajna podrška.

Zahvalnost dugujemo i brojnim pojedincima u BiH i inostranstvu koji su svojim donacijama doprinijeli uspješnosti ove aktivnosti, kao i marljivim i neumornim volonterima na terenu.

 

Neka Uzvišeni Allah svima Vama primi Vaša dobročinstva kao trajnu investiciju i nagradi Vas za njih najboljom nagradom!

 

 

(dirhem.org)