Siročadi (jetimi)

humanitarnibroj

delic8Aktivisti Humanitarne organizacije "Dirhem" posjetili su početkom novembra 2017. godine jetimsku porodicu Delić iz Turbeta kod Travnika.

 

Povod posjete naših volontera bile su nove aktivnosti pomoći ovoj porodici, prvenstveno radovi oko izgradnje nove štale za kravu. Aktivnost izgradnje štale je započeta na inicijativu gospodina Huseina Ugarka, a podržali su je, lokalni aktivisti, udruženje Pomozi, kao i HO "Dirhem".

 

Kada smo stigli u mjesto Turbe prvo smo se sreli sa našim aktivistom Halilom Islamovićem koji nas je odveo do kuće gdje stanuju jetimi Delić.

 

Pred kućom nas je dočekala njihova majka Enisa Delić, dok su djeca prilikom posjete bila u školi. Ono što smo čuli od Enise bile su riječi zadovoljstva učinjenim i zahvalnosti za sve što je do sada urađeno na pomoći ovoj porodici, a urađeno je puno.

 

U nekom kratkom pregledu realiziranih aktivnosti, Dirhem je putem naših donatora učestvovalo u samoj kupovini i opremanju kuće za ovu djecu sa iznosom od 24.300 KM. Zatim je porodici Delić uručena krava u vrijednosti 2.000 KM, i sada u akciji izgradnje nove štale za porodicu učestvovali smo sa 800 KM novca doniranih od naših plemenitih donatora.

 

Pored navedenog, djeca Delići su u zadnjih nekoliko godina redovni primaoci novčane pomoći kroz naš projekat podrške jetima, što je za troje mališana značajna pomoć sa mjesečnim iznosom od 70 KM za svako dijete.

 

Jetimima Delić značajnu podršku novčanim iznosima i prehrambenim artiklima pružili su lokalni privrednici i sugrađani u Turbetu, u čemu prednjači vlasnik P.D. ˝Dervić˝, gosp. Dervić, koji porodici mjesečno donira 300 KM u hrani i novcu.

 

Za sada, funkcionalna nova štala je izgrađena i krava je smještena u novi objekat spreman da dočeka i najhladnije zime ovdje u podnožju Vlašića.

 

Najtoplije se zahvaljujemo našim donatorima, lokalnim dobročiniteljima, kao i aktivistima prijateljskih humanitarnih organizacije koji su svoje donacije usmjerili ovoj porodici. Mi ćemo, ako Bog da, i u budućnosti nastaviti pružati pomoć ovim mališanima u njihovom odrastanju.

 

Plemeniti ljudi i njihova dobra djela su naša stalna inspiracija da radimo više, te da posjetimo i druge potrebne porodice i pomognemo im.

 

U ime jetima Delić i njihove majke, i u ime volontera Dirhema, mi za donatore i dobre ljude nalazimo samo najbolje riječi i zahvalnost od srca!
(dirhem.org)

 

Doniranje kuće:

 

Doniranje krave:

 

delic9

 

delic10