Siročadi (jetimi)

humanitarnibroj

jetimii2016Projekat pomoći jetimima među prvim je humanim aktivnostima koje je pokrenula H.O. ˝Dirhem˝. Namjera nam je bila da se djeca bez jednog ili oba roditelja pomognu i podrže, prvenstvneo financijski, ali i na druge odgovarajuće načine.

 

Kraj jedne kalendarske godine je lijepa prilika da se kratko osvrnemo na realizaciju ovoga projekat u 2016. god., a i da našim vrijednim donatorima i čitaocima ponudimo neke planove za godinu koja je pred nama.
Kroz projekat ˝Pomozimo jetime - pridruži se i ti˝ u 2016. godini aktivno smo pomagali djecu jetime u BiH i to na više načina. Shodno potrebama na terenu i našim tehničkim mogućnostima da stignemo do djece jetima u udaljenim mjestima i selima, za više od 170 djece uručili smo značajnu i raznoliku pomoć u vrijednosti 18.753 KM.

 

Nekada su to bile jednokratne pomoći u novcu od naših donatora djeci za bajram, drugoj djeci smo uručivali prehrambene pakete i slatkiše, drugoj opet školski pribor i odjeću, kao i prehrambene pakete za djecu jetime u Istočnoj Bosni. Za neke jetime smo odradili pripremu dokumentacije i slanje iste prijateljskim humanitarnim organizacijama uz našu preporuku, gdje su djeca također u okviru tih organizacija uključena u neke programe pomoći.

 

Pored ovih pojedinačnih posjeta i akcija posebno želimo istaći projekat mjesečnog novčanog finansiranja jetima koji u stvari i jeste suština i srž projekta ˝Pomozimo jetime - pridruži se i ti˝. Naši plemeniti donatori shodno potpisanim sporazumima o finansiranju jetima, uplaćuju po 35 eura mjesečno za svakog jetima i na taj način dugoročno podržavaju djecu jetime.

 

Ovom aktivnošću u 2016. godini bilo je obuhvaćeno 57 jetima, a isplatama u 11. i 12. mjesecu 2016. godine okončano je učešće 23 djece u ovom programu i to zbog isteka sporazuma sa donatorima.

Trenutno imamo uključenih 34 jetima u ovaj program, kao i veći broj djece čiju dokumentaciju kompletiramo i za koje tražimo donatore.

 

Ovom prilikom pozivamo naše dobročinitelje da shodno svojim mogućnostima i u ovoj 2017. godini uzmu učešća u pomoći jetimima, da im skupa pokušamo olakšati njihovo djetinjstvo bez roditelja i biti oslanac u odrastanju. Svi koji žele postati skrbnik jetima više pojedinost o ovom projektu mogu dobiti putem našeg e-maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Najiskrenije se zahvaljujemo našim donatorima koji su nesebično, sa puno ljubavi i požrtvovanja u proteklom periodu bili snažna, nekada i jedina podrška našoj maloj dječici- jetimima.
Hvala Vam za to!
(dirhem.org)