Podjela stoke

humanitarnibroj

mfh2017-8S osnovnim ciljem da se dugoročno podrže porodice u ruralnim sredinama, Humanitarna organizacija „Dirhem“ je i ove godine pokrenula akciju prikupljanja sredstava i doniranja stoke pod nazivom „Male fabrike hrane 2017.“.

 

Iako se naslovom mislilo prvenstveno na krave, kroz projekat su neizostavno bile donirane i koze i ovce. Simbolika naziva projekta upravo i jeste potekla iz težnje i namjere da ove životinje u rukama vrijednih i čestitih porodica postanu prave male fabrike hrane, dajući im mlijeko, sir i meso, što je, uz neiznostavno brašno, osnova naših prehrambenih potreba.

 

Tako smo u okviru ovogodišnje akcije „Male fabrike hrane“ donirali ukupno 6 krava, 12 ovaca i 8 koza za 11 porodica u više općina. Porodice koje smo posjetili i obradovali ih sa jednom od gore spomenutih donacija su nastanjene u općinama: S. Most, Donji Vakuf, Travnik, Zenica, Živinice, Busovača, Bratunac i Visoko.

 

Sa svim porodicama je potpisan ugovor o obaveznom držanju stoke u naredne četiri godine, a naši volonteri će kroz kontrolne posjete pratiti realizaciju projekta.

 

Lijepo je bilo prilikom naših posjeta vidjeti porodice koje se trude i rade, novu telad, jariće i janjce.

 

U okviru projekta ove godine smo imali i prvi povrat teleta čije je vraćanje predviđeno Ugovorom. Tele smo donilirali porodici koja će ga držati za tov. Također, u dvije prilike smo doplatili manje iznose od 700-800 KM za dvije porodice kako bi kupili kravu koju će također držati.

 

Najiskrenije se zahvaljujemo donatorima koji su učestvovali u ovom projektu koji, kako smo vidjeli, već sada daje svoje dugoročne rezultate, u pogledu popravka općeg materijalnog stanja naših sugrađana.

 

Neka Uzvišeni Allah najljepšom nagradom nagradi naše donatore za njihovu pomoć i trud, a našim sugrađanima koji su dobili neku od ovih donacija podari bereket i otvori mogućnosti vlastitog rada i privređivanja.

(dirhem.org)

 

 mfh2017

 

mfh2017-1

 

mfh2017-7

 

mfh2017-4

 

mfh2017-2

 

mfh2017-5

 

mfh2017-6

 

mfh2017-2

 

mfh2017-8