Ostali projekti

humanitarnibroj

ramsol2020final25Akcija ˝Ramazanska solidarnost 2020˝ (april-maj 2020.) uspješno je realizirana i ove godine kroz veliki broj različitih humanitarnih aktivnosti s ciljem pomoći i olakšavanja života mnogim socijalnim kategorijama u BiH.

 

Ovu, već tradicionalnu, akciju tokom mjeseca ramazana Humanitarna organizacija ˝Dirhem˝ je pokrenula sa pozivom našim sugrađanima i donatorima da daju svoj doprinos u zajedničkoj podršci potrebnim i siromašnim porodicama.

 

Ovogodišnja akcija sigurno je najveća i najobimnija ˝Ramazanska solidarnost˝ jer smo obuhvatili znatno veći broj porodica i osoba u više naselja Bosne i Hercegovine od Istočne Bosne, dobojske, zeničke, tuzlanske, sarajevske, srednjobosanske regije, pa do svih općina u USK.


Bilo nam je zadovoljstvo da smo i ovog ramazana raznim oblicima pomoći obradovali mnoge jetime i povratnike u Istočnoj Bosni, povratnike u Prijedoru, Kupresu, Kotor Varoši, jetime u mnogim mjestima, kao i bolesnike, siromašne i potrebne građane i njihove porodice širom domovine.

 

Humanitarna organizacija "Dirhem" je u mjesecu ramazanu 2020.godine, uz nesebičnu podršku velikog broja građana i donatora, vrijednih mladića i djevojaka volontera na terenu, te uz značajnu podršku prijatelja i organizacija realizirala sljedeće aktivnosti:

 

- Ramazanski i bajramski prehrambeno-higijenski paketi su uručeni za 1746 porodica i djece jetime u više općina u BiH. - Važno je napomenuti da su naši aktivisti na početku proglašenja epidemije, a prije akcije Ramazanska solidarnost podijelili pomoć za 325 porodica u više od 20 općina u BiH, čime je broj podijeljenih paketa 2071 u protekla dva i po mjeseca.

 

- Pokloni i iftari su dostavljeni na kućnu adresu 80 osoba, penzionera, majki i očeva šehida i šehidskih porodica, te potrebnih građana u S. Mostu, Turbetu i Travniku. Ukupna vrijednost aktivnosti vezanih za iftare je oko 1600 KM.

 

- Dirhem je u okviru ove akcije obradovao 24 jetima kojima su uplaćeni novčani iznosi od donatora u ukupnoj visini od 5.210 KM.

 

- Također, u mjesecu ramazanu javilo nam se 12 novih donatora za jetime koji su odlučili učestvovati u našem projektu pomoći jetimima na godišnjem nivou. Kroz projekat do sada prošlo ukupno 316 djece kojima je osigurana godišnja podrška od 840 KM.

 

- Porodicama i osobama u stanju socijalne potrebe koje žive same, uručeno je 15 paketa mesnih proizvoda od kompanije Mesna industrija AKOVA iz Sarajeva u vrijednosti od oko 330 KM.

 

- Tokom akcije za 16 potrebnih porodica i pojedinaca uručene su jednokratne novčane pomoći za liječenje, nabavku lijekova i druge potrebe u vrijednosti  2.390 KM.

 

- Zajedno sa grupom humanista iz Doca na Lašvi pokrenuli smo apel za renoviranje kuće Huse Patkovića i njegovo dvoje male djece iz sela Ljubić, Vitez. Do sada su sakupljena značajna sredstva,  te prikupljeni građevinski materijali i zanatske usluge od donatora i građana potrebne za potpuno renoviranje objekta. Vrijednost ove akcije je procijenjena na 40.000 KM. Nadamo se da će uskoro biti uspješno realizirana.

 

- Vrijedna donacija SPZ "Apimed" iz Sanskog Mosta od 120 litara prirodnog soka od aronije uručena je socijalno ugroženim građanima, uz podijeljene ramazanske pakete.

 

- Također, uplatili smo 216 KM kod tri pekare u Sanskom Mostu za kruh i lepinje koje će oni dijeliti našim sugrađanima. Stanari jedne zgrade koju im je opština dodijelila na privremeno korištenje su mogli besplatno tokom ramazana preuzeti svoj kruh. Radi se o osam porodica bez ikakvih ili sa veoma skromnim primanjima.

 

- Za jednu žensku osobu uručena su invalidska kolica prilikom jedne od posjeta zajedno sa našim donatorima.

 

- Za rad Narodne kuhinje pomozi.ba u Travniku uručeni su prehrambeni artikli u vrijednosti od 300 KM.

Želimo najsrdačnije zahvaliti, u ime naše organizacije i u ime porodica koje smo pomogli, mnogobrojnim donatorima i učesnicima akcije ˝Ramazanska solidarnost 2020˝ među kojima su: anonimni donator koji je sam donirao 1.000 paketa, brojni pojedinci građani BiH u zemlji i inostranstvu, zatim; Bosansko kulturno društvo Hilal BCS iz Engleske, Organizacija Ayder iz Turske, Edukativno-kulturni centar Istanbul, Mesna industrija AKOVA,  Humanitarna organizacija Qatar Charity, SZP "Apimed", Krajišnici domovine i dijaspore, Exitmedia S. Most, te privrednim subjektima Merkez Oil d.o.o. Novi Travnik, Supermarketima iz Turbeta,  d.o.o. Dervić, Best d.o.o. Travnik, i drugima. 

 

Zahvalnost dugujemo i vrijednim volonterima na terenu, prijateljima i saradnicima čiji je trud i zalaganje bio presudan da pomoć stigne do ovolikog broja potrebnih porodica.

 

Neka Uzvišeni Allah svima Vama primi Vaša dobročinstva i nagradi Vas od Sebe najboljom nagradom!

 

 

(dirhem.org)