Liječenje

humanitarnibroj

Kada smo sredinom februara 2016. godine pokrenuli apel za pomoć i liječenje našeg sugrađanina Sejada Hasanagića iz Donje Ljubije kod Prijedora, nismo ni slutili da ćemo biti u prilici pisati ovakav izvještaj o ovoj akciji.


Nama, nekolicini volontera H.O. Dirhem koji smo se tih dana nanovo upoznali i družili sa Sejadom, Uzvišeni Allah omogućio je nevjerovatne životne lekcije. Velike lekcije koje dobro pamtimo i koje govore o životu, trudu, radu i življenju, ali evo, sada znamo, i o umiranju.

 

Naš Sejad nije dočekao planirano liječenje i operaciju. Njegovo oštećeno srce nije izdržalo i umro je netom po okončanju akcije u 53. godini života. Nekoliko dana kasnije doktori iz Tuzle su zvali da potvrde termin operacije...

 

Iako je rađanje i umiranje sastavni dio života, sve nas je pogodila ova vijest i ostavila u stanju šoka.

Evo već je prošlo skoro mjesec dana od smrti našeg Sejada i mi smo obavili posjetu njegovoj porodici u Donjoj Ljubiji.

 

Iza Sejada je ostala supruga i petero djece od kojih je četvero sa njom, a starija kćerka je udana. Socijalna situacija nije povoljna, mada se ovi vrijedni ljudi ne žale. Niko u porodici nema stalni posao, ali vrijedno rade u bašti proizvodeći organsko povrće u plasteniku.

Problem im predstavlja i nemogućnost skorog dobijanja dokumenata koji su potrebni za prijavu na zdravstveno osiguranje, tako da sve posjete doktoru moraju plaćati punim iznosom.

 

U akciji kojoj je namjena bila liječenje rahmetli Sejada Hasanagića sakupljeno je 5.560 KM. Porodica je odlučila polovinu tih sredstava staviti na raspolaganje Udruženju Dirhem kako bi se njima pomogla djeca kojima je potrebno liječenje.

Drugu polovinu, tačnije 2.800 KM, uručili smo porodici Hasanagića kao pomoć i podršku koja će im mnogo značiti sada nakon smrti nositelja domaćinstva.

 

Ovom prilikom se najtoplije zahvaljujemo svima Vama koji ste učestvovali u ovoj akciji. Posebno se zahvaljujemo Vama koji ste lično posjetili Sejada prije njegove smrti i na taj način ga podržali.

 

Želimo se zahvaliti i plemenitim donatorima iz Lihtenštajna i njihovom džamatu na podršci i novčanoj pomoći.

 

Neka Vas Uzvišeni Allah nagradi za Vaše dobročinstvo, a našeg rahmetli Sejada neka nastani u Džennetu, gdje nema briga, tuge, niti bolesti.
(Dirhem.org)

 

hasanagic2

 

hasanagic3