O nama

humanitarnibroj

Etape rada H.O. Dirhem

Cjelokupan rad H.O. „Drihem“ se sastoji od nekoliko međusobno povezanih etapa, koje vam želimo ovim putem predstaviti:

 

Zaprimanje i evidencija molbi za pomoć

Zahtjev za humanitarnu pomoć korisnici mogu poslati na četiri načina, a svaki od njih podrazumjeva popunjavanje standardiziranog zahtjeva:

Putem e-mail adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Poštom na adresu:

Dolaskom u prostorije na istoj adresi

Posredstvom naših volontera

 

Provjera istinitosti podataka i socijalnog stanja podnosioca zahtjeva

Nezaobilazna faza u našem radu jeste i provjera stanja osoba koje zatraže pomoć, kako bi ista doista i stigla do onih najpotrebnijih.

Naši aktivisti izvrše provjeru i analizu svakog pojedinačnog slučaja, najćešće ličnim odlaskom na adresu primaoca pomoći prije samog uručenja pomoći, a ponekad i putem poznanika dotične osobe ili porodice.

Posebna pažnja se posvećuje provjeri onih slučajeva koji zatraže veći iznos za liječenje i slične potrebe. Ove osobe su prije svega dužne dostaviti ljekarske nalaze i drugu dokumentaciju koja potvrđuje njihove navode, a vrše se i dodatne provjere.

Ovu etapu našeg rada smatramo izuzetno bitnom, jer u današnjem vremenu prevare u raznim oblicima uzimaju sve više maha, pa se tako pojedinci ne sustežu ni ovakvih gnusnih vidova prevare.

 

Uručivanje pomoći

Ukoliko zahtjev prođe provjeru i HO „Dirhem“ ima mogućnost na njega odgovoriti, započinje se sa pripremom pomoći.

Kontaktira se primalac pomoći s kojim se dogovori termin našeg dolaska, prilikom kojeg se dodatno upoznamo s njegovim stanjem, te mu uručimo pomoć.

- Pomoć se najčešće uruči dostavom na kućnu adresu primalaca pomoći, a ponekad primalac pomoći istu preuzme u prostorijama našeg centra ili na drugom dogovorenom mjestu.

 

Evidencija uručivanja pomoći

„Dirhem“ prilikom svakog uručenja pomoći, bilo u novčanom ili materijalnom obliku, evidentira istu, i to putem formulara u kojem se upisuje tačna količina ili iznos novčane pomoći koji se uručuje, a kojeg zatim primalac potpiše.

 

Medijska obrada uručenja pomoći

Posebno važna etapa u našem radu, po kojoj smo i postali poznati jeste vizuelno bilježenje našeg rada. Svako uručivanje pomoći se bilježi fotoapratom, a nekad i video kamerom. Izvještaj uz fotografije i video snimke se redovno objavljuje na zvaničnoj web stranici organizacije.

Medijsko praćenje našeg rada smatramo izuzetno važnim, jer tim putem se šira društvena zajednica može na najbolji način upoznati sa našim radom. Na taj način sa našim aktivnostima upoznajemo i sve potencijalne donatore, ali i učvršćujemo povjerenje onih koji su već financijski pomogli naš rad. I na kraju, svakako veoma bitan efekat ovakvog pristupa je i afirmacija dobrotvornog rada i pomaganja ugroženima.