Siročadi (jetimi)

humanitarnibroj

Krajem decembra 2017. godine u okviru projekta ˝Pomozimo jetime - pridruži se i ti˝ za 25 jetima je uplaćeno 2.079 KM novčane pomoći.

 

Ovaj projekat pomoći i podrške djeci jetimima sa velikim očekivanjima i nadanjima nastavljamo i u godini koje je pred nama, u 2018. godini.

 

U okviru spomenutog projekta u prošloj godini družili smo se sa plemenitim donatorima, osjećali njihovo zadovoljstvo i smisao svrhe i humanosti, ali i sa djecom jetimima i njihovim starateljima, organizirali posjete i razgovore, te djelili njihovu radost, njihove probleme i nastojali olakšati koliko god je to bilo moguće.

 

Pomoć koju smo putem naših donatora uputili djeci jetimima u 2017. godini je značajna i raznovrsna.

 

Imali smo nekoliko akcija za djecu jetime u Konjević Polju kod Bratunca, na širem području Travnika i u drugim mjestima. Negdje smo uz podršku naših donatora i plemenitih građana radili na obnovi kuće i osiguranju drugih potreba jetima. Na drugim mjestima smo podržali izgradnju štale za stoku jetimskoj porodici, negdje smo donirali krave.

 

Pored spomenutog, jetimima smo donirali ramazanske i bajramske paketiće sa slatkišima od naših donatora, školski pribor i odjeću, prehrambene namirnice, te uplaćivali tople sendviče za jetime koji idu u školu.

 

Ukupna vrijednost donirane pomoći jetimima (siročadi) u 2017. godini je veća od 26.500 KM, a obuhvaćeno je više od 110 jetima uzrasta do 15 godina.

 

Projekat ˝Pomozimo jetime - pridruži se i ti˝ osmišljen je tako da donatori shodno potpisanim sporazumima o finansiranju jetima uplaćuju po 35 eura mjesečno za svakog jetima i na taj način dugoročno podržavaju djecu jetime.

 

Trenutno imamo 38 jetima uključenih u ovaj program, 25 koji čekaju donatora, te 20 jetima čiji su dokumenti u fazi obrade.

Zaista je lijepo vidjeti neku od te djece koja su u međuvremenu porasla, završila školu, ili se bave poljoprivrednom  i drugim korisnim poslovima i tako pomažu svojim majkama.

 

Najtoplije se zahvaljujemo plemenitim ljudima koji doniraju svoja sredstva jetimima i koji na taj način učestvuju u njihovom podizanju i izrastanju u čestite i vrijedne ljude. Uvjereni smo da se svako učinjeno dobro dobročinitelju višestruko vraća.

 

Zato, pozivamo vas da se i ove godine uključite u naš projekat podrške jetimima. Postanite donator mjesečnih stipendija za jetime ili uplatite jednokratnu pomoć u „jetimski fond“, iz kojeg financiramo razne oblike pomoći jetimima.  Širok je spektar mogućnosti pružanja pomoći ovoj djeci, a mi smo otvoreni za ideje i saradnju.

(dirhem.org)