Siročadi (jetimi)

humanitarnibroj

dirhemcehoAktivisti humanitarne organizacije ˝Dirhem˝ posjetili su 3.8.2016.god. u mjestu Dražev Dolac kod Gornjeg Vakufa, jednu jetimsku porodicu.


S ciljem da se bolje upoznamo sa socijalnim stanjem u kojem žive, posjetili smo Čeho Jasminku i njenih dvoje djece, Lamiju i Kasima.


Nakon teške i kratke bolesti, Jasminkin muž je umro prošle godine, a na nju je pao teret odgoja  dvoje male djece. Djevojčica Lamija je završila 5. razred osnovne škole, dok se dječak Kasim sprema da na godinu krene u školu.


Jasminka nam je rekla da su kao porodica živjeli čestit život, vrijedno i naporno su radili sve što bi im se ponudilo i bili su zadovoljni i sretni. Smrt muža ih je sve pogodila, jer se sve desilo u 20 dana, i otkriće bolesti i iznenadna smrt.


Prilikom naše posjete ovoj porodici, uručili smo novčanu pomoć kao i prehrambeni paket. Također, ovo dvoje lijepe dječice uvrstili smo u naš program pomoći jetimima, gdje će svako dijete primati mjesečnu pomoć od 70 KM u toku godine dana.
Ono što je posebno vezano za ove jetime, jeste to što su i sami donatori djeca. Radi se o dječacima Bilalu 11 i Hamadu 13 godina, koji su odlučili svoje bajramluke pokloniti djeci jetimima.


U svom pismu koje su nam poslali pišu da ih je na to plemenito djelo navelo saznanje da je Poslanik islama, Muhamed a.s. u jednoj izreci rekao da će u Džennetu biti sa onima koji pomažu jetime zajedno kao dva prsta.


Molimo Uzvišenog Allaha da im njihovu želju ispuni da budu u Dženetu sa Poslanikom Muhamedom a.s.!


Neka Uzvišeni Allah poveća njihovo dijeljenje i učini da se i drugi na njih ugledaju i slijede njihov nesvakidašnji primjer dobročinstva.


Nadamo se da će ova godišnja donacija biti od značajne pomoći jetimima Lamiji i Kasimu i da će im olakšati njihovo odrastanje i školovanje.

 


(dirhem.org)