Siročadi (jetimi)

humanitarnibroj

U programu pomoći siročadima u BiH, koji već više od godinu dana realizira Humanitarna organizacija "Dirhem", nalazi se i Benjamin Horozović. On i njegov brat su prije nekoliko godina ostali bez majke, a žive veoma oskudno sa svojim nezaposlenim ocem.

H.O. "Dirhem" im je dosada pomogao na različite načine, od kupovine namještaja, drva, školskog pribora do prehrambenih artikala i novčanih donacija. Ovog puta, a nakon razgovora s njihovim ocem Mehmedalijom, odlučili smo dječake odvesti u kupovinu nove odjeće i drugih artikala.

Djeci smo prepustili da sami sebi odaberu nove patike, trenerke, majice, donji veš i druge odjevne predmete. Ova stidljiva i skromna djeca bi tek na nagovor našeg volontera odabirali sebi odjeću, stalno govoreći kako im je dosta ono što su već odabrali. Međutim, u prethodno obavljenom razgovoru s njihovim ocem smo saznali da je upravo neposjedovanje odjeće jedan od problema s kojima se djeca susreću, pa smo inzistirali da nastave odabir.

Nakon što je obavljena kupovina odjeće, naš volonter ih je odveo na ćevape, što su djeca sa oduševljenjem prihvatila. Poslije ručka, otišli smo i u kupvinu namirnica po njihovom izboru, a zatim smo im kupili i jednu loptu, jer kažu da vole igrati fudbal.

Naš volonter ih je na kraju dopratio do autobuske stanice i dao im novac za karte. Dječaci, a i njihov otac, su se srdačno zahvalili. Ovom prilikom "Dirhem" je na ovu porodicu potrošio 250 KM, a naknadno smo ocu donirali još 200 KM kako bi mogao platiti račune za komunalne usluge, koji su se, kako nam reče, nagomilali.

Bilo nam je drago omogućiti ovoj djeci radost kupovine i odlaska na ćevape. Mnogima, odlazak u kupovinu spada u svakodnevne obaveze, a ćevapi se jedu po želji. Međutim, postoji oni kojima je i jedno i drugo poslastica koju rijetko dožive. Mi se zahvaljujemo donatorima koji su svojim donacijama namijenjenim ovoj porodici omogućili ovu pomoć. Duboko smo ubijeđeni da će to naći na tasu svojih dobrih djela na Sudnjem danu.

(Dirhem.org)