Siročadi (jetimi)

humanitarnibroj

Vrijedni Bošnjaci i Bošnjakinje koji žive u gradu Kopenhagen u Danskoj su pokrenuli i uspješno okončali akciju prikupljanja novčanih sredstava za porodicu Dahalić iz tuzlanskog naselja Gornji Čaklovići. Skupili su 1.740 KM, a putem Humanitarne organizacije "Dirhem" i Udruženja "Oaza" su ovu vrijednu donaciju uručili spomenutoj porodici.

Majka Remza, koja je ostala sa šestero djece nakon što joj je muž odskora preselio na budući svijet, vidno se obradovala ovom posjetom i uručenoj pomoći. Kaže da će joj značajno olakšati teško stanje u kojoj se trenutno nalazi. Naime, u ovoj porodici niko nije zaposlen, jedini izvor prihoda koji su imali je bila borba oca Reifa Dahalića, koji je danonoćno radio sve vrste najtežih poslova za dnevnicu. Nije izdržao dugo, preselio je u 51. godini života.

Iza njega je ostalo šestoro djece, Almir Dahalić (23), Huso Dahalić (19), Selver Dahalić (16), Alen Dahalić (11), Fatmin Dahalić (9 godina) i najmlađi Enver Dahalić (11). Skupa sa majkom Remzom žive u veoma trošnoj kući koju nije zaobišlo ni klizište koje se pojavilo tokom elementarnih nepogoda. Nemaju gdje drugo, a žive veoma skromno. Imaju kravu koju su dobili kao donaciju, kao i nekoliko ovaca.

Mi se ovom prilikom zahvaljujemo plemenitim donatorima iz Kopenhagena, moleći Uzvišnoeg Allaha da im ovo upiše u njihova dobra djela. Također se zahvaljujemo aktivistima Udruženja "Oaza" iz Tuzle na trudu kojeg su uložili kako bi obišli ovu porodicu. Nadamo se ćemo i budućnosti biti u prilici pomoći im.
(Dirhem.org)