Siročadi (jetimi)

Humanitarna organizacija "Dirhem" je sredinom 2013. godine pokrenula humanitarni projekat ''Uljepšajmo i olakšajmo život siročadi u BiH. Uključi se i ti!'', koji ima za cilj obezbijediti različite oblike pomoći siročadi u BiH, a prije svega redovnu mjesečnu financijsku pomoć.

Krenuvši od te plemenite ideje i "bez marke u džepu" naši volonteri su konstanti radili na pronalasku i provjeri socio-ekonomskog stanja siročadi u BiH. Cilj nam je bio pronaći one najugroženije među njima, a uz podršku velikog broja donatora za pola godine rada smo obezbijedili mjesečnu pomoć za preko 40 siročadi. Uz to, taj broj se, hvala Allahu, konstantno povećava.

U sklopu tog projekta, naši volonteri iz Travnika su jučer, 01.03.2014. godine, posjetili samohranu majku Edibu Fuško. Njen muž Admir, otac djece, utušio se prije pola godine u Livnu za vrijeme svog radnog zadatka, a iza njega je ostala nezaposlena majka s troje male djece. Blizanci Hrustan i Admira imaju devet godina, dok mali Adil ima tek četiri godine.

Od tada, naši volonteri su u nekoliko navrata posjećivali ovu porodicu donirajući prehrambene pakete i novčanu pomoć. Jučer smo im bili u prilici dostaviti pet metara drva za ogrjev u sklopu šire humanitarne akcije koju sprovodimo ovih dana.

Za ovu djecu smo također pronašli donatora koji će ih mjesečno potpomagati, a jučer smo obavili i razgovor s majkom djece i predstavnicima mjesne zajednice o mogućnosti pokretanja humanitarne akcije za izgradnju kuće ovoj porodici.

Naime, u selu koje broji oko 200 domaćinstava njihova stara kuća je u najlošijem stanju. U blizini svoje kuće imaju izgrađen temelj za novu kuću, ali o svim ovim detaljima ćemo, ako Bog da, pisati dok još utvrdimo procedure i mogućnosti oko spomenute akcije.

(Dirhem.org)