Siročadi (jetimi)

Humanitarna organizacija "Dirhem" nastavlja s realizacijom projekta ''Uljepšajmo i olakšajmo život siročadi u BiH. Uključi se i ti!''. Naime, putem dobrotvora iz Njemačke smo uspjeli obezbijediti godišnju stipedniju od 70KM za jetima Džananović Benjamina iz Tomine kod Sanskog Mosta. Pored toga, ovog puta smo njemu i njegovoj majci uručili i jednokratnu novčanu donaciju u iznosu od preko 490KM, a koju je obezbijedila bošnjačka humanitarna organizacija "Most-bro" iz Danske.

U nastavku se možete upoznata sa spomenutim projektom, te pogledati reportažu o ovom jetimu:

Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj živi veliki broj jetima (siročadi). Od rata naovamo, mnoge humanitarne organizacije su pružale mjesečnu financijsku pomoć istima. No, kako vrijeme odmiče, a „ratni“ jetimi postaju punoljetni, tako se i humanitarna pomoć za ovu kategoriju smanjuje.

Međutim,  u bh. gradovima je i danas prisutan značajan broj jetima. Mnogi od njih su svoje roditelje izgubili kroz bolest, saobraćajne nesreće i druga iskušenja. Poznati su nam i slučajevi da je otac preminuo dok je jetim tek bio beba u majčinoj utrobi. Ova djeca, zajedno sa svojim preostalim članovima porodice, često bivaju zaboravljena od strane društvene zajednice, iako je nerijedak slučaj da žive u veoma teškim uslovima.

Humanitarna organizacija „Dirhem“ iz S. Mosta želi dati svoj doprinos u potpomaganju ove djece i zato je pokrenula humanitarni projekat mjesečne financijske potpore jetimima u BiH.

Kako postati skrbnik jetima

Putem našeg saradnika iz Njemačke pokrenuli smo bazu podataka sa osnovnim informacijama o jetimima iz BiH. Oni koji su zainteresovani da preuzmu skrbnišvo nad jetimom, a koje bi se ogledalo kroz doniranje mjesečne pomoći od 35 Eura, mogu odabrati jetima kojeg bi željeli financirati, a naš saradnik će istima dostaviti dodatne informacije o dotičnom jetimu. Nakon što skrbnik donese konačnu odluku, potpisuje sporazum o financiranju dotičnog jetima na minimalno godinu dana. Zauzvrat će dobijati redovne izvještaje o uručenju pomoći, te o stanju i napretku jetima o kojem skrbi. Stranicu ovog projekat posjetite putem sljedećeg linka (http://www.muslimaktiv-patenschaft.de/)

Kako Vi možete pomoći

Pozivamo sve dobročinitelje da pomognu ovaj projekat na jedan od sljedećih način:

1. Prijavite nam jetime iz svoje okoline kako bismo ih uvrstili u ovaj program i pronašli im skrbnika

2. Postanite lično skrbnik jetima i osigurajte sebi veliku nagradu na Budućem svijetu

3. Donirajte putem našeg žiro-računa novčana sredstva, shodno Vašim mogućnostima, u „Fond jetima“, putem kojeg ćemo, uz Božiju pomoć, pružati dodatnu pomoć jetimima (uplate vršiti uz naznaku: za jetimu u BiH)

Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., putem telefona: 062-874-556.

 

Na kraju, želimo Vas podsjetiti da potpomaganje jetima spada u najugodnija djela Uzvišenom Allahu. U tom smislu, Allahov poslanik Muhammed, s.a.v.s., je rekao: „Ja i skrbnik jetima ćemo biti u Džennetu kao ova dva prsta – pa prispoji kažiprst i srednji prst.“ (Muttefekun 'alejh, Ebu Davud, Tirmizi)