Siročadi (jetimi)

Džananović Benjamin je siroče, mala beba koja odrasta bez oca koji je umro od raka pluća. Živi sa svojom mamom u mjestu Tomina kod Sanskog Mosta. Kao što se to inače dešava, iznenadna bolest Benjaminovog oca je izazvala velike brige i teško stanje tada trudne supruge. Otac je preselio na drugi svijet kad je Benjamin imao tek pet mjeseci. Benjaminova mama sada pokušava da dobije penziju ili neku vrstu socijalne pomoći. Međutim, još uvijek bezuspješno. Žive veoma oskudno i narod ih pomaže kako bi preživjeli. Benjaminova mama kaže da je najteže joj stići platiti struju, ali i kupiti djetetu pelene jer je za to potreban novac kojeg ona nema.

Aktivisti H.O. ˝Dirhem˝ su posjetili ovu samohranu majku i uručili joj paket s prehrambenim namirnicama i sredstvima za higijenu. Također, kod jednog komšije Dženanovića smo dogovorili da im u naredna dva mjeseca svaki dan donosi po jedan litar domaćeg mlijeka za dijete. Na ime toga komšiji smo platili potreban iznos. 

Ovu hrabru ženu u njeno dijete ostavili smo u nadi da će uspjeti dobiti potrebnu socijalnu pomoć, a mi smo obećali da ćemo shodno našim mogućnostima ponovo je posjetiti i uručiti prijeko potrebnu pomoć. 

 

(dirhem.org)