Prehrambeni paketi

tuzlaHumanitarna organizacija "Dirhem" je putem svojih aktivista i saradnika posjetila i pomogla tri porodice sa područja Tuzle, Visokog i Novog Travnika.

Naime, početkom ovog mjeseca aktivistica Ahmedina S. je zajedno sa svojim kolegama posjetila četveročlanu porodicu Halilović, koja živi u veoma lošim uslovima. Oboje roditelja su nezaposleni, a muž korisnik Centra za mentalno zdravlje. Imaju dvije jako lijepo odgojene djevojčice koje pohađaju osnovnu školu. Izrazili su želju da im se obezbijedi ogrjev, hrana i novac za osnovne životne potrebe, što su ovi vrijedni aktivisti i uradili. Za djevojčice su kupili i dodatnih slatkiša. "Dirhem" je ovu akciju pomogao sa 170 KM.

 

Uručen je paket i Zumreti Selimanović u Visokom. Njenog nevjenčanog supruga Muhameda naš aktivista je zatekao bolesnog. Kako kaže, povremeno ga zabole bubrezi i to traje već nekih dvije ili tri godine. Ne zna šta mu je, jer nikad nije išao doktoru da se kontroliše. Razlog je što nema zdravstveno osiguranje i novac da plati pregled, ali prema onom što je ispričao, problemi nisu nimalo bezazleni (krv u mokraći). Kad je baš loše ode u dežuru i prime ga bez knjižice, ali primi samo infuziju od koje mu bude lakše. Nisu vjenčani jer se Zumreta nije zvanično razvela od bivšeg supruga, razlog je što nema novac za to...
Pored toga, jedna kćerka uopće nije upisana i nema rodni list. Razlog je malo zamršen, ali je uglavnom zbog naše birokratije.
Naš aktivista im je, pored uručene pomoći, dao i nekoliko savjeta i uputa o tome kako da ostvare dječiji doplatak i neka druga prava koja mogu ostvariti.

 

Naši volonteri su posjetili i porodicu na područuju opštine Novi Travnik, te im tom prilikom uručili vrijedan prehrambeno-higijenski paket. Riječ je o petoročlanoj porodici Skopljak Mufida, koji nema stalno zaposlenje. Uručenom pomoći pred sami ramazan htjeli smo im olakšati nadolazeće dane posta. Bilo nam je izuzetno zadovoljstvo pomoći ovoj porodici, a oni su se zahvalili i dovili za sve one koji su imali i njamanji udio u ovom i sličnim aktivnostima.
I mi molimo Allaha da nagradi naše velikodušne donatore bez kojih naše humanitarno djelovanje ne bi bilo moguće, ali i sve naše aktiviste na terenu koji ustrajno i nesebično pomažu našim sugrađanima.

(Dirhem.org )

 

tuzla-2

 

tuzla-4

 

tuzla-1