Prehrambeni paketi

Humanitarna organizacija "Dirhem" je pomogla još jednu ugroženu porodicu iz Sarajeva, a ovog puta s nama je bio i jedan student koji je izrazio želju da zajedno s nama obiđe jednu porodicu prilikom uručenja pomoći. Prenosimo vam njegov doživljaj ove aktivnosti;

Dana 1.12.2012.godine, u subotu, odlučili smo posjetiti porodicu Dolo kojoj smo se prethodno najavili. Otišli smo u market i kupili željene namirnice. Nakon toga, zaputili smo se ka njihovom mjestu stanovanja, koje je zaista poprilično neuvjetno za normalan život. U susret nam je izašao i Nedžad, otac troje maloljetne djece, i pomogao nam da unesemo kupljene namirnice.

U podrumu zgrade, gdje oni borave, i uskoro očekuju i deložaciju, naišli smo na toplu dobrodošlicu ukućana. U kući je u datom trenutku bila njegova žena i mala kćerka. Upitali smo za situaciju u kući i, nažalost, očekivano čuli poražavajuće odgovore koji treba da zastide većinu javnosti, prvenstveno one koji imaju, rasipaju se i nijemo gledaju ovakve slučajeve.

Nedžad je pričao o sebi, o tome kako je još kao maloljetan krenuo u rat, da je sada RVI i da prima tek nešto više od 80 KM invalidnine. Sav njihov prihod uz tu invalidninu je i dječiji doplatak, koji je oko 40 KM. Bilo je tužno slušati o tome. Otac nezaposlen, majka i djeca sjede i nadaju se boljem sutra. Deložacija prijeti, oni se bore za osnovne životne namirnice. Preteško je zaista i pomisliti o našem nezadovoljstvu životom nakon ovoga. Nakon poražavajuće činjenice koliko smo nezahvalni i koliko ne znamo da cijenimo ono što imamo. A oni su itekako bili zahvalni što smo uopšte došli, i što smo im olakšali život bar i malo. Osjećaj pomaganja drugome je divan, a tek osjećaj maloljudskosti kojoj težimo dok ne vidimo ovakve i slične slučajeve se gubi i nestaje.

Meni je bila čast prije svega pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna, a koju tako malo dobijaju. Hvala Jasminu, i onima koji su omogućili da se akcija obavi. Ja se iskreno nadam da će i ovakvih, ali i većih,ozbiljnijih pohoda ljudima koji trebaju pomoć biti u što većem broju.

(Dirhem.org)