Podjela stoke

humanitarnibroj

Bošnjačko kulturno društvo - BSC Hilal iz Engleske se od početka poplava, koje su u maju zadesile veći dio BiH, aktivno uključio u pomaganje žrtavama poplava i klizišta u BiH. Različite oblike pomoći za BiH su slali i realizirali putem Humanitarne organizacije "Dirhem" iz Sanskog Mosta. Dosad su BSC Hilal i H.O. "Dirhem" zajednički podijelili tri velika šepera pomoći u srednjoj Bosni, podijelili građevinski materijala u Ključa, S. Mostu i Prijedoru u vrijednosti od 7.000 KM, a trenutno su u fazi realizacije dva velika humanitarna projekta u vrijednosti od nekoliko desetina hiljada KM, o čemu će uskoro biti objavljen izvjšetaj na stranici ww.dirhem.org.

Jedan od projekata koji je zajednički realiziran je i donacija od 3.000 KM za žrtve poplava u Podrinju. Ovog puta smo samu realizaciju pomoći prepustili udruženju "Prosvjetitelj" iz Srebrenica, s kojim smo već duže vrijeme sarađujemo i koje je veoma aktivno na širem području Podrinja.

Nakon uvida u stanje nekoliko najugroženijih porodica u Podrinju, rukovodstvo udruženja "Prosvjetitelj" je zaključilo da su porodice Baltić i Ibrahimović u stanju najveće potrebe, s obzirom na brojnost porodica i njihov odnos prema zajednici i važe za čestite i radine porodice. Imajući u vidu navedeno, pod jednakim uslovima su prioritetne.

Pomenuta sredstva su utrošena u sljedeće svrhe:

Nabavka 8 grla ovaca u iznosu od 1.500 KM za povratničku porodicu Sulejmana Baltića u naselje Cerska, opštini Vlasenica. Sulejman je demobilisani borac Armije RBiH, živi u petočlanoj porodici, sa suprugom i troje djece. Nezaposlen je i nema stalna novčana primanja. Porodična kuća Baltića je oštećena u proteklim elementarnim nepogodama i kao takva nije uslovna za život.

Nabavka 10 grla ovaca u iznosu od 1.500 KM za povratničku porodicu Sulje Ibrahimovića u naselju Konjević Polje na opštini Bratunac. Suljo je demobilisani borac Armije BiH, nezaposlen je i nema stalna primanja, živi u četvoročlanoj porodici, sa suprugom i dvoje djece. Jedinu vrstu prihoda ostvaruje od poljoprivrede. U proteklim elementarnim nepogodama nanesena mu je veća materijalna šteta na  poljoprivednim usjevima.

(Dirhem.org)