Podjela stoke

Aktivisti Humanitarne organizacije „Dirhem“ boravili su u subotu, 15.02.2014., u Bugojnu. Razlog naše posjete je bilo uručivanje krave i stotinu bala sijena jednoj socijalno ugroženoj porodici na tom području.

Naime, naši aktivisti iz Bugojna, na čelu sa Karadža Ajdinom, prethodno su obišli nekoliko porodica kako bi detaljno utvrdili njihovo materijalno stanje i mogućnosti za džranje krave.

Nakon analize, odabrana je samohrana majka Cetin Hata iz mjesta Rovne kod Bugojna. Hata je majka troje maloljetne djece, siročadi koja su 2007. godine ostala bez djece. Otac im je stradao u požaru kuće, koju je nakon toga obnovila jedna humanitarna organizacija. Od tada, Hata i njena djeca se bore sa surovom svakodnevnicom, jer jedina primanja koja od države imaju je dječiji doplatak koji iznosi oko 90KM.

Ali, kako nam Hata u razgovoru ispriča, postoje određene humanitarne organizacije koje joj pružaju pomoć, naročito pomažu u školovanju djece, te nekako uspijeva "skrptiti kraj s krajem".

Inače, kroz razgovor uviđamo da se radi o veoma vrijednoj ženi koja obradom svoje zemlje obezbijedi značajne količine hrane. Kaže i da kroz prodaju tih poljoprivrednih proizvoda uspijeva obezbijediti novac za plaćanje režija. Saznajemo i da su nekada imali kravu koju su također dobili od jednog donatora, ali je ista nakon ujeda zmije preminula. Hata nam ispriča kako je veoma teško podnijela taj gubitak.

Iako smo došli najavljeno kod ove porodice, ipak im nismo odmah saopštili razlog našeg dolaska, tako da su bili itekako pozitivno iznenađeni kada smo im saopštili razlog našeg dolaska i kada su vidjeli kravu.

Pored krave, obezbijedili smo im stotina bala sijena kako bi je do ljeta mogli prehraniti.

Mi se ovdje želimo zahvaliti donatorima ove krave i sijena, a to su ovog puta dječaci, rođena braća Hamza (12 god.), Hamad (10 god.) i Bilal (8 god.) Gigović iz Švedske, koji su svoju bajramsku ušteđevinu odvojili kako bi se ovoj djeci kupila krava. Zaista hvale vrijedan primjer, a mi molimo Uzvišenog Allaha da im to mnogostruko vrati i na ovom i na onom svijetu!

U nastavku, pogledaje kako je naša posjeta protekla: