Ostali projekti

humanitarnibroj

b5Kao dio nastojanja da se olakša nevoljnicima koji su krenuli na put Europe, a našu zemlju koriste kao rutu pa su zaustavljeni u USK, uglavnom u gradovima Bihaću i Velikoj Kladuši, jučer su aktivisti Humanitarne organizacije "Dirhem" organizirali prevoz doniranih artikala za imigrante u Bihaću.

Iz naših prostorija u Sanskom Mostu gdje smo sakupili veći broj uglavnom odjevnih artikala za potrebe migranata, do Udruženja Solidarnost u Bihaću prevezli smo nekoliko stotina odjevnih predmeta, deka, jorgana, jastuka, obuće i ostalog materijala, poput kabanica za kišu, šatora i dr.

Na putu do odredišta u Bihaću zaustavljale su nas dvije policijske potrole uz standardnu provjeru sadržaja koji vozimo, a tokom vožnje u oba praca paralelno s cestom mogli smo vidjeti više grupa migranata kako poljima idu u pravcu Bihaća.

Neki su čekali na autobuskim stajalištima, drugi su sjedili na ogradi uz cestu. Znajući o čemu se tu radi i da to nisu obični putnici ili nesuđeni turisti, teško je ostati ravnodušan i ne primjetiti tu ljudsku patnju i agoniju koju proživljavaju.

Nakon putovanja koje je trajalo oko pet sati, zadovoljni smo što smo bar u nekoj mjeri olakšali ovim ljudima, svjesni da je problem daleko složeniij i veći nego se čini.
Nakon što smo dostavili robu u Bihać, kratko razgovarali sa predsjednicom udruženja Solidarnost, vratili smo se u S. Most s nadom da će bar dio onoga što su vlasti i međunarodne humanitarne organizacije obećale biti i realizirano prije nastupanja prave zime.

Najtoplije se zahvaljujemo plemenitim ljudima koji su se uključili ovu akciju, naročito džematu iz Bazela i džematlijama iz Zagreba, koji su donirali svoju odjeću, obuću i druge artikle kako bi pomogli migrantima i olakšali im dane provedene u našoj zemlji.

Zahvaljujemo i kompaniji iz Sanskog Mosta koja nam je za potrebe prevoza robe do Bihaća ustupila svoje vozilo - kombi.

 

b4

 

b3

 

b6

 

b8

 

b9

 

b1

 

(dirhem.org)