Ostali projekti

humanitarnibroj

rovna6Teško je izdvojiti neku od brojnih i raznovrsnih ramazanskih ljepota u kojima uživamo. U ramazanu sve poprima jedan drugačiji okus; od namaza, učenja Kur’ana, dolazaka u džamiju, susreta s braćom i sestrama... Ramazan nudi što ni jedan drugi mjesec u godini ne može ponuditi, to je definitivno mjesec drugačijih navika, drugačijeg življenja, ponašanja i osjećanja.

 

Ipak, izdvojili bismo jednu od ramazanskih ljepota koja se zove iftari. Iftari sami po sebi izazivaju jednu vjerničku radost, po hadisu Poslanika, ali i za njihovu pripremu se garantira dvostruka nagrada, što iftar svrstava u lepezu odabranih ramazanskih ljepota i vrijednosti. Još kad se tome doda snaga i ljepota islama izražena kroz mladost kojoj se u islamu pridaje posebna pažnja, onda sve to rezultira zaista predivnim osjećanjima, ambijentom i atmosferom.

 

Upravo je tako bilo na iftaru kojeg je organizovala Humanitarna organizacija „Dirhem“ u saradnji sa džematskim odborom u džematu Gornja Rovna, Medžlis IZ Busovača, a kojeg su financijski podržale plemeniti donatori iz SAD-a, Udruženje Pomozi.ba, Ambasada KSA i drugi. Iftar je organiziran 20.06.2016 god., u haremu džamije, a na njemu je bilo prisutno oko 500 postača. Osjeti se neki bereket u svemu, u pozitivnoj i lijepoj priči i razmišljanjima, u ukusnoj i slasnoj hrani.
Ukupna vrijednost ove aktivnosti iznosi 2700 KM.

 

Na kraju iftara se obratio imam ovog džemata, Mirza ef. Šabanović, te se zahvalio prvo Gospodaru i zamolio za kabul kako posta tako i iftara, a poslije se zahvalio H.O. Dirhem koja je u saradnji sa džematskim odborom organizovala ovaj iftar, te je zamolio Gospodara da ovakvih iftara ubuduće bude još u zdravlju i veselju.

 

I mi se na kraju zahvaljujemo našim vrijednim donatorima iz USA; porodicama Pripoljac, Mahmutović, Martinović, Suljić, te porodici Hajdarević.

 

Također, zahvaljujemo se Udruženju Pomozi.ba, te Ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije, kao i svima onima koji su uzeli učešće u organizovanju ovogodišnjeg iftara, koji nisu željeli da ih imenujemo. Također, zahvaljujemo se i džematskom odboru G. Rovna na ukazanom povjerenju i saradnji.

 

(Dirhem.org)

 

rovna1

 

 

rovna8

 

rovna5

 

rovna2

 

rovna3

 

rovna7

 

rovna10

 

rovna11

 

rovna12

 

rovna13

 

rovna14