Ostali projekti

iftarb2016Teško je izdvojiti neku od brojnih i raznovrsnih ramazanskih ljepota u kojima uživamo. U ramazanu sve poprima jedan drugačiji okus; od namaza, učenja Kur’ana, dolazaka u džamiju, susreta s braćom i sestrama... Ramazan nudi što ni jedan drugi mjesec u godini ne može ponuditi, to je definitivno mjesec drugačijih navika, drugačijeg življenja, ponašanja i osjećanja.

Ipak, izdvojili bi jednu od ramazanskih ljepota koja se zove iftari. Iftari sami po sebi izazivaju jednu vjerničku radost, po hadisu Poslanika, ali i za njihovu pripremu se garantira dupla nagrada što iftar svrstava u lepezu odabranih ramazanskih ljepota i vrijednosti. Još kad se tome doda snaga i ljepota islama izražena kroz mladost kojoj se u islamu pridaje posebna pažnja, onda sve to rezultira zaista predivnim osjećanjima, ambijentom i atmosferom.

Upravo je tako bilo na iftaru kojeg je organizovala H.O. Dirhem u saradnji sa džematskim odborom u džematu Gornja Rovna, Medžlis IZ Busovača, organiziranom 30.06.2016 god., u haremu mesdžida, a gdje je bilo prisutno 300 postača. Osjeti se neki bereket u svemu, u pozitivnoj i lijepoj priči i razmišljanjima, u ukusnoj i slasnoj hrani.

Ukupna vrijednost ove akcije iznosi 1600 KM.

Na kraju iftara se obratio imam ovog džemata, Mirza ef. Šabanović, te se zahvalio prvo Gospodaru i zamolio za kabul kako posta tako i iftara, a poslije se zahvalio H.O. Dirhem koja je u saradnji sa džematskim odborom organizovala ovaj iftar, te je zamolio Gospodara da ovakvih iftara ubuduće bude još u zdravlju i veselju.
I mi se na kraju zahvaljujemo našim vrijednim donatorima; porodicama Pripoljac, Mahmutović, Martinović, Suljić, te porodici Hajdarević, kao i svima onima koji su uzeli učešće u organizovanju ovogodišnjeg iftara. Također, zahvaljujemo se i džematskom odboru G. Rovna na ukazanom povjerenju i saradnji.
(Dirhem.org)