Ostali projekti

humanitarnibroj

paketilukavacVelika akcija ˝Ramazanska solidarnost 2019˝ (maj i juni 2019.) uspješno je realizirana i ove godine kroz više različitih humanitarnih aktivnosti.


Kao i prethodnih godina, Humanitarna organizacija ˝Dirhem˝ je pokrenula akciju pod nazivom ˝Ramazanska solidarnost 2019˝ u kojoj su naši sugrađani i donatori pokazali veću solidarnost sa potrebnima i siromašnima.
Akcija je realizirana u više naselja Bosne i Hercegovine od Istočne Bosne, zeničke, tuzlanske, srednjobosanske regije, pa do općina u Krajini.


Bilo nam je zadovoljstvo da smo i ovog ramazana raznim oblicima pomoći obradovali mnoge jetime i povratnike u Istočnoj Bosni, povratnike u Banja Luci i Prijedoru, jetime u mnogim mjestima, kao i bolesnike, siromašne i potrebne građane i njihove porodice širom domovine.


Humanitarna organizacija "Dirhem" je u mjesecu ramazanu 2019.godine, uz podršku velikog broja plemenitih donatora, vrijednih mladića i djevojaka volontera na terenu, te uz značajnu podršku prijateljskih organizacija realizirala sljedeće aktivnosti:


- Ramazanski i bajramski prehrambeno-higijenski paketi su uručeni za 533 porodice i djecu jetime u više općina u BiH. Ukupna procijenjena vrijednost ovoga dijela ˝Ramazanske solidarnosti 2018.˝ je 33.986 KM.

- Zajednički iftari organizirani su za 150 postača u S. Mostu, Turbetu i Travniku. H.O. Dirhem je bio i donator školskom iftaru u OŠ ˝Mahala˝ u S. Mostu gdje je prisustvovalo oko 200 osoba. Ukupna vrijednost aktivnosti vezanih za iftare je oko 1900 KM.


- Potrebnim porodicama uručeno je 65 paketa mesnih proizvoda od kompanija Mesna industrija AKOVA iz Sarajeva u vrijednosti od oko 1400 KM, te pet paketa Mesne industrija MADI iz Tešnja u vrijednosti od 250 KM, kao i meso od dvije akike – kurbana.


- Dirhem je u okviru ove akcije obradovao 18 jetima kojima su uplaćeni novčani iznosi od donatora, a pokrenuta je i posebna akcija za pomoć za četiri sestre - jetime iz Travnika. O ovoj akciji bit će izvještaj kasnije kada se sve kompletira što je planirano od pomoći.


-Također, u mjesecu razamanu javilo nam se pet novih donatora za jetime koji su odlučili učestvovati u našem projektu pomoći jetimima na godišnjem nivou.

 

- Za 10 potrebnih porodica i pojedinaca uručene su jednokrane novčane pomoći za liječenje, nabavku lijekova i druge potrebe u vrijednosti odo 2000 KM.

 

-Uz sve navedeno uručeno je i 60 pari nove ljetnje obuće za osobe u stanju socijalne potrebe u Travniku, Donjem Vakufu i Sanskom Mostu, kao i četiri paketa pelena za odrasle u vrijednosti 150 KM.

 

- U okviru ove aktivnosti sakupljena su i određena sredstva za nabavku stoke. Opširniji izvještaj o ovoj akciji objavit ćemo naknadno u okviru projekta pod nazivom ˝Male fabrike hrane˝.

 

Želimo najsrdačnije zahvaliti, u ime naše organizacije i u ime mnogobrojnih porodica koje smo posjetili i osjetili njihove teškoće ali i radost, mnogobrojnim donatorima i učesnicima akcije među kojima su: Mesna industrija AKOVA, Mesna Industrija MADI, Svjetska asocijacija muslimanske omladine Nedwe, Humanitarna organizacija Qatar Charity, Bosanskom kulturnom društvu Hilal BSC iz Engleske, udruženjima AHI iz Zenice, Krajišnici domovine i dijaspore, Akos Most i Exitmedia, te privrednim subjektima Merkez Oil d.o.o. Novi Travnik, Supermarketima iz Turbeta, Trgovini Pleska d.o.o. iz Bužima, d.o.o. Dervić, Best d.o.o. Travnik, Seja d.o.o. S. Most i drugima.

 

Zahvalnost dugujemo i brojnim plemenitim dobročiniteljima u BiH i inostranstvu koji su svojim ličnim donacijama doprinijeli uspješnosti ove aktivnosti, kao i vrijednim volonterima na terenu čiji je trud i zalaganje bio presudan da pomoć stigne do potrebnih.

 

Neka Uzvišeni Allah svima Vama primi Vaša dobročinstva kao trajnu sadaku i nagradi Vas od Sebe najboljom nagradom!

 

solidarnost196

 

krajisnici4

 

paketilukavac1

 

iftartravnik

 

iftartravnik3

 

 hapak2

 

paketilukavac2

 

paketikakanj

 

pelene

 

paketikatarska00

 

paketikatarska000

 

paketikatarska


(Dirhem.org)