Liječenje

humanitarnibroj

Humanitarna organizacija "Dirhem" uručila je vrijednu donaciju u iznosu od 1.500 KM za liječenje djevojčice Merjem Džinović-Ajanović iz Zenice.

Ovo je već treća godina zaredom kako smo u prilici pomoći ovoj djevojčici, a i ovog puta su članovi bošnjačkog džemata "Ikre" iz Minhena bili vrijedni i za Merjemu sakupili i donirali 600 Eura.

 

Merjema Džinović-Ajanović je iz Zenice i rođena je 25.04.2005. godine. Od samog rođenja imala je mnoštvo teških zdravstvenih problema.

Rođena je prijevremeno sa nerazvijenim plućima, te je provela više sedmica u inkubatoru. To se odrazilo na njene psiho-motoričke funkcije, ona je nepokretna i ima iskrivljene kukove sa dijagnozom cerebralna paraliza. Djevojčica je imala nekoliko teških operacija radi sanacije tih problema na klinici Koševo i u inostranstvu, ali i dalje je u iskrivljenom položaju i ima jednu nogu kraću za 2 cm.

Doktori su preporučili nošenje ortoze koja obuhvata njene noge i kukove, te sve do vrata. Bez te proteze Merjemi ljekari ne daju šansu da stane na svoje noge. Ortoze su porijeklom iz Njemačke i kako djevojčica raste potrebno je nabaviti nove. Predračun za novu ortozu (protezu) iznosi 13.200 KM.

O Merjemi se najviše brine njena nana, bivša medicinska sestrica, koja je veliki borac i osoba nevjerovatnog humanog karaktera. Kaže da Merjema sve razumije, ali da zbog brojnih oštećenja na mozgu nikad nije progovorila. Merjem svoje osjećaje pokazuje gestikulacijom i pokretima udova.

 

Mi se na kraju želimo zahvaliti članovima džemata "Ikre", kao i svim drugim donatorima koji uplaćuju priloge na naš žiro-račun, a putem kojih smo u prilici pomoći našim sugrađanima kojima je pomoć potrebna.

Molimo Uzvišenog Allaha da im poveća bereket u njihovim imecima, jer onaj koji dijeli, Allah mu zasigurno mnogostruka vraća. I molimo Uzvišenog Allaha da ta djela nađu na tasu dobrih djela na Sudnjem danu. Amin.

(Dirhem.org)