Liječenje

humanitarnibroj

Humanitarna organizacija ˝Dirhem˝ je uz podršku plemenitih donatora iz BiH i inostranstva uspješno privela kraju još jednu vrijednu humanu akciju.

Krajem avgusta 2014. godine, prilikom naše zadnje posjete kod porodice Džinović, istu smo obradovali uručenjem vrijedne donacije u visini od 4.000 KM za liječenje i proteze djevojčice Merjeme. Poseban udio u ovoj donaciji imaju članovi džemata "Ikre" iz Minhena koji su za ovu namjenu sakupili 1.140 Eura.

Merjema Džinović-Ajanović je iz Zenice i rođena je 25.04.2005. godine na KCU Sarajevo. Od samog rođenja imala je mnoštvo teških zdravstvenih problema.

Rođena je prijevremeno sa nerazvijenim plućima, te je provela više sedmica u inkubatoru. To se odrazilo na njene psiho-motoričke funkcije, ona je nepokretna i ima iskrivljene kukove sa dijagnozom cerebralna paraliza. Djevojčica je imala nekoliko teških operacija radi sanacije tih problema na klinici Koševo i u inostranstvu, ali i dalje je u iskrivljenom položaju i ima jednu nogu kraću za 2 cm.

Doktori su preporučili nošenje ortoze koja obuhvata njene noge i kukove, te sve do vrata. Bez te proteze Merjemi ljekari ne daju šansu da stane na svoje noge. Ortoze su porijeklom iz Njemačke i kako djevojčica raste potrebno je nabaviti nove. Predračun za novu ortozu (protezu) iznosi 13.200 KM, što je oko 6.800 €.

O Merjemi se najviše brine njena nana, bivša medicinska sestrica, koja je veliki borac i osoba nevjerovatnog humanog karaktera. Kaže da Merjema sve razumije, ali da zbog brojnih oštećenja na mozgu nikad nije progovorila. Merjem svoje osjećaje pokazuje gestikulacijom i pokretima udova.

Veoma smo sretni i zadovoljni što je ova akcija uspješno privedena kraju.

Iskrenu zahvalnost upućujemo plemenitim donatorima, ljudima koji svojim sredstvima pomažu potrebne, naročito onima koji su učestvovali u ovoj akciji, što će biti od velike koristi Merjeminom dugom putu ka boljem zdravlju.

(dirhem.org)