Liječenje

Aktivisti humanitarne organizacije ˝Dirhem˝ posjetili su porodicu Merjeme i uručili 1500 KM za liječenje ove djevojčice. Merjema Džinović-Ajanović je iz Zenice i rođena je25.04.2005. god. na KCU Sarajevo. Od samog rođenja imala je mnoštvo teških zdravstvenih problema.

Rođena je prijevremeno sa nerazvijenim plućima, te je provela više sedmica u inkubatoru. To se odrazilo na njene psiho-motoričke funkcije, ona je nepokretna i ima iskrivljene kukove sa dijagnozom cerebralna paraliza.  Djevojčica je imala nekoliko teških operacija radi sanacije tih problema na klinici Koševo i u inostranstvu, ali i dalje je u iskrivljenom položaju i ima jednu nogu kraću za 2 cm.

Doktori su preporučili nošenje ortoze koja obuhvata njene noge i kukove, te sve do vrata. Bez te proteze Merjemi ljekari ne daju šansu da stane na svoje noge. Ortoze su porijeklom iz Njemačke i kako djevojčica raste potrebnao je nabaviti nove. Predračun za novu ortozu (protezu) iznosi 12.000,00 KM što je oko 6,200 €.

O Merjemi se najviše brine njena nana, bivša medicinska sestrica, koja je veliki borac i osoba nevjerovatnog humanog karaktera. Trudom plemenitih ljudi i njihovim nesebičnim zalaganjem već je prikupljen veći dio novca neophodnog Merjemi za nastavak tretmana, a donacija uručena ispred naše organizacije je u najvećem dijelu zatvorila financijsku potrebu, bar kad je u pitanju nova ortoza.

Veoma smo sretni i zadovoljni što je ova akcija uspješno privedena kraju.

Dugujemo iskrenu zahvalnost svim donatorima, ljudima koji svojim sredstvima pomažu drugima, naročito onima koji su učestvovali u ovoj akciji, što će biti od velike koristi Merjeminom dugom putu ka boljem zdravlju.


(dirhem.org)