Trenutne akcije

lamijaCijenjeni simpatizeri, humanisti i ljudi dobrog srca,

Humanitarna organizacija "Dirhem" vas poziva da još jednom pokažete svoju humanost i pomognete jednom malom, nevinom biću, djevojčici Lamiji Odobašić. 

 

Svjesni smo da je na internetu mnoštvo apela za pomoć, i provjerenih i neprovjerenih, i riješenih i neriješenih. Apel kojeg vam mi upućujemo je zasigurno provjeren i hitan. Kroz redovan kontakt sa Lamijinom porodicom i njenim ocem dobili smo svu medicinsku dokumentaciju, kao opis njenog zdravstvenog stanja i narednih koraka koji se moraju poduzeti s ciljem spašavanja njenog zdravlja i života.

 

Petogodišnja Lamiji je iz sela Bijelo Bučje kod Travnika. Umjesto da se raduje igri sa ostalom djecom i pripremama za školu, ova preslatka i hrabra djevojčica bori se za opstanak u životu.

 

Naime, Lamija je došla u njemački grad Heidelberg kako bi joj ljekari na toj univerzitetskoj dječijoj klinici pokušali vratiti normalno djetinjstvo, da opet bude vesela i nasmijana djevojčica. Lamiji su od rođenja jednjak i dušnik spojeni, odnosno zajedno srasli. Zbog toga joj pluća ne rade punim kapacitetom. Tačnije, lijeva strana pluća joj uopće ne radi, a desna je svakim danom sve slabija i slabija. Prema rezultatima analiza iz Heidelberga Lamiji je srce na leđima, lijevo plućno krilo je crno i uništeno i na njemu postoji rupa. Crijeva se u stomaku pomiču prema gore i dolje.

 

Prema ljekarskoj prognozi, Lamija mora pod hitno biti operirana, ali nedostaju novci za operacije. Za Lamijine operacije (dvije planirane) potrebno je 112 hiljada eura, a njeni roditelji taj novac nemaju. Prva operacija je planirana već 19. marta! Lamijina porodica je već "pokucala" na vrata nekoliko adresa s ciljem prikupljanja potrebnih sredstava, međutim to i dalje nije ni blizu dovoljnog iznosa.

 

Humanitarna organizacija "Dirhem" je odlučila pokrenuti humanitarnu akciju kako bi se prikupila potrebna novčana sredstava. Planiramo poduzeti niz konkretnih koraka u tom pravcu, naročito na području Travnika, rodnom kraju male Lamije. Mi ćemo također pratiti razvoj ove akcije i blagovremeno izvještavati dokle se došlo, kako sa samim prikupljanjem novca, tako i po pitanju Lamijinog liječenja. Pozivamo i vas da nas pomognete u ovom plemenitom naumu. Donirajte koliko možete, podijelite ovaj apel na svojim profilima i na stranicama i medijima kojima imate pristup. Ukoliko ste u nekom udruženju ili džematu, bilo u BiH ili u dijaspori, animirajte da kao džemat skupite što više sredstava. 

 

Pokažimo, kao i mnogo puta dosad, da je naš narod human i spreman na konkretna djela kako bi se spasio nečiji život!

Tokom marta ćemo ustupiti i naš humanitarni broj za Lamiju, pa vas pozivamo da i pozivom na broj 090 292 056 (BH Telecom) donirate 3 KM za njeno liječenje.

 

Svoje uplate možete slati na naš i račun Lamijinog oca, uz obaveznu naznaku "za Lamiju Odobašić":

 

Uplate iz inostranstva:

Beneficiary bank: RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA

SWIFT CODE: RZBABA2S

Address: Zmaja od Bosne bb Sarajevo BiH

Details of Beneficiary:

IBAN CODE: BA39 1610 3500 4290 0038

Full beneficiary name: Dirhem Udruženje Sanski Most

Full beneficiary address: Muhići 25

 

Uplate iz BiH:

Dirhem Udruženje Sanski Most

Žiro-račun: 1610 3500 4290 0038

79260, Sanski Most

 

ili:

 

Sparkasse u Njemackoj

Alen Odobašić

DE09509500680007325905

BIC HELADEF1BEN

Verwendungszwek: Lamija Odobašić

 

Svoje uplate možete izvršiti i na stranici https://www.gofundme.com/lamija-odobasic

 

(Dirhem.org)

 

Lamija4