Trenutne akcije

humanitarnibroj

kravakozaHumanitarna organizacija "Dirhem" nastoji pomoći ljudima u potrebi na duži vremenski period. U okviru tog nastojanja pokrenuli smo projekat dugoročnog pomaganja siromašnim porodicama iz seoskih sredina koje su u mogućnosti držati stoku.

 

Projekat podrazumijeva nabavku stoke (krave, ovce i koze), te doniranje iste porodicama u potrebi i praćenje realizacije spomenute donacije u periodu od 4 godine.

 

Prošle, 2016. godine, ovaj projekat dao je velike rezultate, kada je donirano više od 80 grla sitne stoke i tri krave.
Projekat realiziramo i tokom 2017. godine (nabavka i doniranje stoke), a kao posebna etapa predviđeno je da do sredine mjeseca ramazana obezbijedimo 5 krava, 12 ovaca i 12 koza i tako pomognemo 9 siromašnih porodica u BiH koje su ispunile sve potrebne formulare i ispunjavaju naše uvjete.

 

Dugoročni efekti ovoga projekta su veoma pozitivni. Ovom akcijom planiramo uručiti krave za 5 porodica, ovce za dvije, te koze za dvije porodice.
Držanje spomenutih domaćih životinja osigurava značajan izvor zdrave hrane za svaku porodicu (mlijeko, meso, sir), ali i novčani prihod od prodaje teladi, jagnjadi, te kroz poticaje državnih institucija.
Ovom prilikom pozivamo naše dobročinitelje da se shodno svojim mogućnostima uključe u ovaj projekat.

 

Pozivamo i naše vrijedne džemate i udruženja građana izvan BiH da se uključe u ovo plemenito djelo. Neka vaš džemat bude donator jedne krave ili nekoliko ovaca!
Moguće je uplatiti za jednu ovcu/kozu  koja košta 240/180 KM, a također i manje iznose za ovu namjenu.
Novac za kravu, koja približno košta 2400 KM, ili jedan dio novaca za nabavku krave, također se uplaćuje putem našeg žiro-računa ili paypal-a (10, 30, 50 ili 100 KM od velikog broja nas će omogućiti kupovinu krave).

Ukratko o projektu
1. Naziv projekta: Male fabrike hrane 2017.

 

2. Područje realizacije: Seoske sredine u općinama Busovača, Vitez, S. Most, Bugojno, Kakanj, kao i druge sredine shodno pristiglim prijavama i prioritetima.

3. Način realizacije:
Prvi dio: Do 15. juna 2017. god. prikupljamo novčane donacije i stoku (krave, ovce i koze). Nakon tog datuma aktivno krećemo sa nabavkom i doniranjem ovaca i koza. H.O. "Dirhem" sa porodicama potpisuje Ugovor o držanju stoke, gdje je određen način kao i vremenski period držanja krava, ovaca/koza.
Drugi dio: U istom periodu, tj . do 15. juna 2017. godine, prikupljamo novac za nabavku krava i nakon prikupljenog iznosa za krave, iste doniramo porodicima sa rang liste porodica koje čekaju donaciju krave. Udruženje Dirhem sa porodicama potpisuje Ugovor o držanju krava, gdje je određen način kao i vremenski period držanja krava.
U naredne četiri godine od dana doniranja, volonteri Dirhema će obavljati kontrolne posjete porodicama gdje će se pratiti poštivanje potpisanih ugovora o držanju životinja.

4. Trajanje projekta:
Apel i prikupljanje novca i stoke do 15. juna 2017. god.
Nabavka i uručenje stoke od 5. juna do 25. jula 2017. god.
Praćenje realizacije: 4 godine od početka realizacije projekta.

 

5. Napomene:
Kod doniranja novca obavezno navedite Vaše ime i prezime, kao i namjenu da li donirate za ovce, koze ili krave.
Ukoliko se sredstva za koze i ovce prikupe prije kraja akcije, sva naredna prikupljena sredstva u nastavku akcije bit će utrošena za nabavku krava.
Ako želite donirati vlastite životinje, one moraju biti mlade, reproduktivno zdrave i imati urednu veterinarsku dokumentaciju. Životinje je moguće donirati samo u navedenim općinama i njima bližim susjednim mjestima.
Tokom trajanja akcije na našem Facebook profilu ili na drugim medijima vodit ćemo aktivnu interakciju i komunikaciju sa našim građanima koji žele donirati i obavještavati ih dokle smo stigli sa ovom akcijom.

 

Poštovani, pridružite nam se u nastojanju da dugoročno podržimo ove porodice i osiguramo im mogućnost da olakšaju svoju egzistenciju vlastitim trudom i radom.

Kontakt na brojeve telefona: Sjedište Udruženja Dirhem 062 874 556;
Aktivista na terenu: Halil Islamović 060 3255 383;

 

Žiro račun:

Uplate iz inostranstva:
Beneficiary bank: RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA
SWIFT CODE: RZBABA2S
Address: Zmaja od Bosne bb Sarajevo BiH
Details of Beneficiary:
IBAN CODE: BA39 1610 3500 4290 0038
Full beneficiary name: Dirhem Udruženje Sanski Most
Full beneficiary address: Muhići 25

 

Uplate iz BiH:
Dirhem Udruženje Sanski Most
Žiro-račun: 1610350042900038
79260, Sanski Most

 

Paypal račun:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

 

Pogledajte video o realizaciji prošlogodišnje akcije:

 

(dirhem.org)