Trenutne akcije

humanitarnibroj

hairiciOva humanitarna akcija je uspješno okončana!

Nakon razgovora sa pokretačima akcije za liječenje Nermina Hairića, uvjerili smo se u plemenite namjere, transparentnost i ozbiljnost ove, već sada, široke akcije, te smo odlučili uzeti učešća kao humanitarna organizacija čije je sjedište u S. Mostu gdje je i naš Nermin.

 

Teška životna sudbina zadesila je porodicu ovog demobilisanog borca Armije RBiH, Nermina Hairića (41), nakon što su liječnici prije dva mjeseca ustanovili kako je obolio od teškog oblika karcinoma na plućima.

 

Hairić sa suprugom Nedžminom i četvoro maloljetne djece, tri sina i jednom kćerkom, živi u staroj i trošnoj kući u naselju Kruhari, nadomak Sanskog Mosta. Zbog teške bolesti prikovan je za krevet i nije više u stanju da obavlja fizičke poslove, a sve donedavno radio je u jednom privatnom preduzeću koje se bavilo sječom šume. Ova šestočlana porodica ostala je na taj način bez ikakvih izvora prihoda, te u posljednje vrijeme preživljavaju isključivo od humanitarne pomoći.

 

Hairiću predstoji dugotrajno liječenje na Kliničkom centru u Sarajevu, ali glavni problem ove porodice je teška finansijska situacija, budući da dovoljno novca nemaju ni za pristojan život. Inače, Hairići žive kao podstanari, budući da su izbjegla i raseljena lica s područja Banjaluke i nemaju nikakvu imovinu. Kako bi pomogli ovoj porodici, njihove komšije i prijatelji pokrenuli su humanitarnu akciju kojom se nastoje prikupiti novčana sredstva.

 

Prema riječima jednog od organizatora akcije, Hamdije Šaranovića, prioritetno je riješiti njihovo stambeno pitanje, kao i prikupiti sredstva za liječenje, te ovim putem apeluje na dobročinitelje i sugrađane da se sada fokusiramo na novčane donacije, i to uplatom na otvoreni račun, a da je prehrambenih namirnica i odjeće već sada skupljeno dovoljno.

 

Nermin Hairić je maloljetan stupio u redove Armije RBiH, bio je pripadnik „Sedamnaeste krajiške viteške brigade“, te je kao borac prošao mnoga ratišta.

 

U humanitarnu akciju su se uključili i Udruženje veterana i demobilisanih boraca Armije RBiH i socijalni fond Berićet, kao i neke neforlamne grupe građana i poznanici iz Armije.

 

Svi mi želimo pomoći porodici Hairić, prvenstveno da se Nermin može kvalitetno liječiti, ali i da se dok traje pažnja javnosti i senzibilitet osiguraju sredstva za stambeno zbrinjavanja njegove porodice.
Pravnom punomoći ovlašten je Asim Grahović za raspolaganje sredstvima računa, a odluke o isplati će donositi organizatori akcije zajedno.

 

Ovom prilikom pozivamo naše plamenite donatore da podrže Nermina, shodno svojim materijalnim mogućnostima, jer on i njegova dječica sada trebaju našu veliku podršku i pomoć.

 

Kao što glasi jedan od lokalnih slogana ove akcije ˝Mi to možemo˝! I možemo, ako Bog da!
Sredstva se mogu uplatiti na žiro-račune kod „Sparkase bank“ na ime Nermin Hairić čija je adresa: G. Kruhari bb, 79260 Sanski Most

 

Za plaćanje u Bosni i Hercegovini: 1990446064473660
Za plaćanje u inostranstvu:
Swift code: ABSBBA22, Sparkasse bank DD BiH
IBAN: BA391990446064473660

Ova humanitarna akcija je uspješno okončana i porodica Hairić je uselila u svoju novu, lijepo uređenu kuću!
(dirhem.org)

 

hairici1

 

harici2