Trenutne akcije

humanitarnibroj

Krajem novembra, tačnije 21.11.2013. god., u mjestu Turbe kod Travnika, u Domu kulture Mjesne zajednice Turbe, sa početkom u 11:30h zvanično je pokrenuta Narodna kuhinje u ovom mjestu, putem koje će biti obezbijeđeni obroci za više od 80 socijalno ugroženih građana, s mogućnošću povećanja broja korisnika.

Nakon višemjesečnih priprema od strane aktivista ˝Dirhema˝, na čelu sa glavnim koordinatorom ovog projekta, gosp. Halilom Islamović, krenulo se i sa prvom zvaničnom podjelom toplih obroka. Na ovom skupu je H.O. "Dirhem" predstavljao predsjednik udruženja, gosp. Edin Draganović, dok je ispred ˝Merhameta˝ iz Travnika prisutan bio direktor Regionalnog odbora Merhameta, gosp. Mustafa Indžić.

Ovom događaju prisustvovali su i predstavnici društvenog i političkog života u Travniku, načelnik općine Travnik, gosp. Admir Hadžiemrić, brojni donatori, građani Turbeta, predstavnici medija, kao i korisnici Kuhinje.

"Narodna kuhinja Turbe - pomoć za više od 80 ugroženih građana" zamišljen je kao pilot projekat u trajanju od 6 mjeseci, a pomoć u vidu toplog obroka jednom dnevno, a šest dana u sedmici, bi se uručivala najugroženijim građanima, starim osobama, siromašnima i drugim potrebnim kategorijama.

Nakon šestomjesečnog perioda analizirat će se rezultati ovog projekta i procijeniti potreba i mogućnosti nastavka istog.

H.O. ˝Dirhem˝ je glavni donator i realizator ovog projekata, što podrazumijeva obezbjeđivanje svih materijalnih i ljudskih pretpostavki za uspješnu realizaciju, i putem svoga predstavnika u Travniku koordinirat će sve aktivnosti vezane za rad ove javne kuhinje.

Regionalni odbor ˝Merhameta˝ je preuzeo obavezu urediti pravni i tehničko-sanitarni segment projekta, kao i pripremanje hrane u svojoj Kuhinji u Travniku.

Pored spomenutih humanitarnih organizacija, projekat je podržala i Mjesna zajednica Turbe koja je ustupila prostor u kojem će se vršiti podjela obroka, te stavila na raspolaganje svoje ljudske resurse i drugu podršku.

Naravno, sve spomenuto ne bi bilo ostvarivo bez mnogih donatora, pravnih i fizičkih lica iz samog Turbeta, Travnika, ali i šire, koji su svojim donacijama osigurali značajne količine prehrambenih namirnica i novca neophodnog za realizaciju ove humane ideje.

Veliko nam je zadovoljstvo što je Udruženje ˝Dirhem˝ svojim predanim radom i iskrenim pristupom problemima socijalno ugroženih građana postao značajna veza između dobročinitelja i donatora različitih profila, od onih koji su donirali novac za rad Kuhinje, donatora hljeba za svih 6 mjeseci trajanja projekta, drugih humanitarnih udruženja koja su također dala značajan doprinos, pa do običnih građana koji su se uključili s plemenitim cljem: da bude što manje gladnih i da ugroženi među nama budu dostojanstveno pomognuti.

Uz veliku zahvalnost za svu dosadašnju podršku koji smo dobili u ovom projektu, koristimo priliku da uputimo i poziv našim simpatizerima i svim dobročiniteljima da uzmu učešće u prikupljanju i preostalih namirnica i doniranju novčanih sredstava neophodnih za preostali dio do kraja projekta.

Trenutno je skaupljeno nešto više od 60% namirnica i novca potrebnih za realizaciju projekta.

Prikupljanje prehrambenih namirnica odvijat će se u S. Mostu i Travniku, dok će novčana sredstva (uz naznaku "za Narodnu kuhinju") biti prikupljana na žiro-račun Dirhema, ili putem paypal accounta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Glavni koordinator projekta u Travniku: Halil Islamović, tel: 061 763 812

Sjedište i kontakt u S. Mostu: H.O. ˝Dirhem˝, Trg Oslobodilaca bb, ˝Fadingova˝ zgrada 5. sprat, tel: 062 874 556, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Za uplate iz BiH:

Dirhem Udruženje Sanski Most

Žiro-račun: 1610350042900038

79260, Sanski Most

Za uplate iz inostranstva:

Beneficiary bank: RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA

SWIFT CODE: RZBABA2S

Address: Zmaja od Bosne bb Sarajevo BiH

Details of Beneficiary:

IBAN CODE: BA391611350000523695

Full beneficiary name: Dirhem Udruženje Sanski Most

(Dirhem.org)