Dirhem

humanitarnibroj

paketiciglamoc2Aktivisti humanitarne organizacije ˝Dirhem˝ posjetili su krajem avgusta 2018. god. povratnike u općini Glamoč. U prigodnim danima pred nastupanje kurban-bajrama ove godine u jednoj od lokalnih džamija 40 mališana obradovali smo sa slatkišima i bajramskim paketićima.


Aktivnost je realizirana uz nesebičnu pomoć naših vrijednih imama, a nakon posjete Kupresu za protekli ramazan, ova posjeta povratnicima u Glamoču je naš nastavak humanitarnih aktivnosti na ovom području Hercegovine.  


Najsrdačnije se zahvaljujemo svim učesnicima ove akcije, kao i našim donatorima koji svojim donacijama podržavaju naše sugrađana u mnogim gradovima u BiH.


Neka im Uzvišeni Allah podati najlješu nagradu za njihovu podršku i trud koji su uložili.


(dirhem.org)

 

paketiciglamoc3

 

paketiciglamoc4

 

paketiciglamoc5

 

paketiciglamoc7

 

paketiciglamoc1

 

 

dirhempaketici7Tako to obično za bajram biva. Djeci se dijele paketići i slatkiši. Ona to svakako vole. I ove 2016. godine Dirhem je u S. Mostu, već tradicionalno, radosti bajrama podijelio s najmanjima i tom prilikom podijelio poklone - prigodne pametiće sa slatkišima i igračkama.


Male nestrpljive ruke su požurile da paketiće otvore i vide šta to unutra šuška, zvecka, škripi, lupka...


Humanitarna organizacija Dirhem tako je u okviru ove akcije podijelila 45 bajramskih paketića za isti toliki broj djece uzrasta od 2 do 10 godina.
Srdačno se zahvaljujemo donatorima koji su osigurali novčana sredstva za ovu aktivnost, kao i našim vrijednim volonterima koji su uz sve druge obaveze organizirali i ovo veselo druženje djece.


Polažemo nadu da su čista dječija pamćenja dugotrajna, te da će i ovi mališani biti plemeniti dobročinitelji, spremni pomoći drugima i od koristi zajednici i društvu.

 dirhempaketici5

 dirhempaketici3

 dirhempaketici2

 

dirhempaketici1

 dirhempaketici

(dirhem.org)

Humanitarna organizacija "Dirhem" poziva Vas da se uključite u akciju pomoći malom dječaku iz Lukavca. Više informacija o ovom teškom slučaju pročitajte u redovima koji slijede:

 

U izuzetno teškoj situaciji našla se porodica Numanović iz Lukavca: 10-godišnji dječak Elnur Numanović boluje od bulozne epidermolize (EB), teškog genetskog i neizlječivog oboljenja kože.

 

Troškovi za neophodne lijekove, kreme, specijalne zavoje iz dana u dan su sve veći. Stalnih primanja ova porodica nema, jer kako ističe Elnurova majka Sanela, njen muž je nedavno obolio i nije u mogućnosti baviti se dosadašnjim poslom.

 

Sanela svo svoje vrijeme mora posvetiti sinu kojem je potrebna posebna njega, budući da je nedavno operisao ruku.

 

Ovaj 10-godišnji dječak je prošao već petu operaciju, a ljekari na klinici Koševo u Sarajevo su ga prozvali “mali heroj”. Uprkos ovoj neizlječivoj bolesti sa kojom je prisiljen da živi, Elnur pohađa treći razred OŠ Lukavac Mjesto, ali do povratka u školske klupe će morati malo pričekati, jer u narednom periodu tri puta mjesečno mora odlaziti u Sarajevo na previjanja koja iziskuju neophodna novčana sredstva koja porodica Numanović nije u mogućnosti obezbijediti.

 

Bulozne epidermolize (BE) su grupa bolesti koje karakteriše izuzetna osjetljivost kože (kod nekih bolesnika i sluznice), što rezultira stvaranjem mjehura i rana, dok najmanji dodir može izazvati ozbiljne posljedice na koži. Koža je osjetljiva na najmanji pritisak, trljanje i dodir, te vrlo lako dolazi do bolnih rana poput opekotina. Bolest se javlja kod dvoje do četvoro osoba na 100.000 stanovnika, a jednako su pogođena oba pola. Zbog preosjetljivosti oboljele od ove bolesti zovu “djeca-leptiri".

 

Svi koji su u mogućnosti pružiti pomoć i podršku malom Elnuru, porodicu Numanović mogu kontaktirati na telefon 060 311 70 50.

Novčana sredstva u KM-u mogu se uplatiti na žiro račun otvoren kod Hypo Alpe Adria Bank broj:3060442653330964 na ime Elnur Numanović.

 

U nastavku možete pogledati video prilog kolega sa RTV Lukavac:

 

{youtube}4E3qPehwOFo{/youtube}

(Dirhem.org)

Humanitarna organizacija "Dirhem" poziva vas da uzmete učešća u akciji pomoći za malog Orhana iz Maglaja.

 

Orhanu Đuheri, malenom dječaku iz Novog Šehera hitno je potrebna pomoć dobrih ljudi. Ovom prekrasnom četverogodišnjem dječaku prema primarnoj dijagnozi dijagnosticirana je distrofija, cista na mozgu, i tumor na stopalu.

 

Ovo je primarna dijagnoza i u narednom periodu malenom Orhanu moraju se obaviti detaljne analize da bi se ustanovio konkretan izvor njegovih zdravstvenih problema, međutim, ove preglede nije moguće obaviti u Bosni i Hercegovini, a najbliža bolnica koja obavlja te pretrage nalazi se u Ljubljani.

 

Roditelji našeg malenog Orhana, nažalost, nisu u mogućnosti sami finansirati ovaj medicinski tretman, te ovih dana apel za pomoć šalju svima onima koji mogu pomoći.

 

"Život je u islamu, i svetinja i pravo. Svetinja – zato što nas je Uzvišeni stvorio u najljepšem obliku i učinio nas Njegovim namjesnicima na dunjaluku; a pravo – zato što je to nešto što je neotuđivo čovjeku, po sebi. Mi smo moralno obavezni učiniti sve što je u našoj mogućnosti ako je život našeg brata ili naše sestre ugrožen – pogotovo ako je riječ o mladom životu; jedinki našeg društva i zajednice koja treba da se razvija i ostvari u svojoj potpunosti", stoji na stranici Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka, koji su također pokrenuli akciju prikupljanja pomoći.

Molimo sve one koji su u mogućnosti da pomognu i da uzmu učešće u ovoj humanitarnoj akciji.

 

KONTAKT OSOBE:
ADMIRA ĐUHERA (MAJKA) - +387 603 062 969
SADMIR MUSTAFIĆ (DAIDŽA) - +387 62 679 483

 

(Dirhem.org)

Humanitarna organizacija "Dirhem" vas poziva da odvojite nekoliko minuta kako biste se upoznali s malom djevojčicom Merjem:
Džinović-Ajanović Merjema iz Zenice je rođena 25.04.2005 god. na KCU Sarajevo. Radi prijevremenog rođenja Merjema je imala nerazvijena pluća i ostale organe pa je nekoliko sedmica provela u inkubatoru uz oksigenu terapiju. Zbog dugog perioda boravka u inkubatoru došlo je do pojave vazdušnih mjehura  na mozgu i do oštećenja istog. To se odrazilo na njene psiho-motoričke funkcije, ona je nepokretna i ima iskrivljene kukove sa dijagnozom cerebralna paraliza.
Imala je nekoliko teških operacija radi sanacije tih problema na klinici Koševo i u inostranstvu, ali i dalje je u iskrivljenom položaju i ima jednu nogu kraću.
Pošto nikada nije mogla stati na svoje noge preporučena je specijalna proteza (ortoza) kako mišići ne bi skroz zakazali i odumrli.
Stoga su ljekari preporučili nošenje ortoze koja obuhvata njene noge i kukove, te sve do vrata. Bez te proteze Merjemi ljekari ne daju šansu da ikada stane na svoje noge.
Ortoze su porijeklom iz Njemačke i predstavlja ih firma ORTOSAR d.o.o. iz Sarajeva. Pošto Merjemina ortoza mora obuhvatiti gotovo cijelo tijelo vrlo je skupa. Merjem je dobila već dva puta ortozu nakon akcija za pomoć – prve iz 2010 i druge krajem 2012 god. I druga ortoza joj je sada postala mala,  jer Merjem normalno raste u dužinu a i po fizionomiji veoma je duga. Stoga je pokrenuta nova akcija za nabavku nove ortoze. Merjem je već dobila potvrde o potrebi ortopedskih pomagala, a to je nova ortoza za hodanje i druga za spavanje.
Predračun za novu ortozu (protezu) je 13.200,00 KM što je oko 6.800 €, a kopija predračuna od strane firme ORTOSAR d.o.o. iz Sarajeva je u prilogu.

Video snimljen prije godinu i pol dana
U prilogu su i slike Merjem u ortozi za hodanje te njena aktuelna slika u ležećem položaju. Tu su i pojedinačne slike obje ortoze koje su Merjem već tijesne, a to su ortoza za hodanje i ortoza za spavanje.
U prilogu su i već spomenute dvije potvrde od strane Kantonalne bolnice Zenica o potrebi ortopedskih pomagala, od 18.03.2014, za svaku od dvije ortoze pojedinačno. Tu su i neki od posljednjih nalaza sa Merjeminih pregleda obavljenih u 2013 i 2014 god. sa Kantonalne bolnice Zenica te Poliklinike „Sunce“ iz Zenice, iz kojih se može vidjeti njeno trenutno stanje.

Merjema i njena majka žive kod djeda i nane, pošto je otac ostavio nju i njenu majku ubrzo nakon Merjeminog rođenja a majka je nezaposlena.
Otac koji ih je napustio ništa im ne daje jer je i sam već godinama nezaposlen. Njen djed i nana kao penzioneri nisu u stanju da osiguraju sredstva za Merjemin daljnji tretman.
Stoga pozivamo one koji su u stanju da materijalno pomognu maloj Merjemi da to učine kako bi uz Allahovu pomoć njeno stanje bilo lakše.
Sve ostale informacije se mogu dobiti na broj telefona 0038770254003 te na broj mobilnog 0038761769412.

Svoje donacije možete dostaviti direktno porodici Merjeme ili uplatiti na naš račun (do 20.08.2014. god.), uz obaveznu naznaku "za djevojčicu Merjem":

Za uplate iz inostranstva:
Beneficiary bank: RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA
SWIFT CODE: RZBABA2S
Address: Zmaja od Bosne bb Sarajevo BiH
Details of Beneficiary:
IBAN CODE: BA391611350000523695
Full beneficiary name: Dirhem Udruženje Sanski Most

Za uplate iz BiH:
Dirhem Udruženje Sanski Most
Žiro-račun: 1610350042900038
79260, Sanski Most

Paypal:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.