Dirhem

Krajem 2013. god. u mjestu Turbe kod Travnika pokrenuta je javna kuhinja u organizaciji H.O. Dirhem, te uz pomoć i podršku Mjesne zajednice Turbe i RO Merhamet iz Travnika.
Projekat Narodne kuhinje u Turbetu uspješno smo vodili u prvoj godini rada, osiguravajući sve potrebne novčane i materijalne uslove kako bi kuhinja pružala besplatan obrok za više desetina naših sugrađana, uglavnom starih osoba, samaca, kao i članovima siromašnih porodica ovoga mjesta.
Danas, kada ovaj projekat ulazi u drugu godinu svoga postojanja, potrebno je da osvježimo našu pažnju i da svi skupa uložimo dodatni trud kako bi ovaj plemeniti projekat nastavio da egzistira. I dalje postoji velika potreba za toplim obrocima kod mnogih naših siromašnih sugrađana u Turbetu.
Trenutno u Narodnoj kuhinji hrana se dijeli za 60 osoba šest dana u sedmici.

Pozivamo sve plemenite ljude da se shodno svojim mogućnostima odazovemo i uključimo u rad Narodne kuhinje, kako bismo u godini koja je ispred nas nastavili dijeliti hranu za naše ugrožene sugrađane.
Najiskrenije se zahvaljujemo svima koji su nas svojim donacijama i podrškom pratili od osnivanja; brojnim privrednim i pravnim licima, portalu N-UM i drugim plemenitim donatorima, te nesebično podržavali projekat tokom rada u prvoj godini.

 

Zainteresirani za podršku ovom projektu mogu pomoći na nekoliko načina:
1. Doniranjem prehrambenih artikala za kuhinju (meso, tjestenina, začini, brašno i sl.)
2. Uplatom novca za nabavku hrane i operativne mjesečne troškove rada kuhinje.

3. Redovnim mjesečnim ili povremenim pozivom na humanitarni broj 090 292 056 putem kojeg donirate 3 KM za rad kuhinje.
4. Upoznavanjem sa ovim projektom svojih prijatelja, poznanika, uz molbu da se isti uključi u pružanje pomoći Narodnoj kuhinju u Turbetu.

 

Prikupljanje prehrambenih namirnica odvijat će se kao i do sada u S. Mostu i Travniku, dok će novčana sredstva (uz naznaku "za Narodnu kuhinju") biti prikupljana na žiro-račun Dirhema, ili putem paypal accounta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., uz naznaku "za narodnu kuhinju"
Glavni koordinator projekta u Travniku: Halil Islamović, tel: 061 763 812
Za uplate iz BiH:
Dirhem Udruženje Sanski Most
Žiro-račun: 1610350042900038
79260, Sanski Most
Za uplate iz inostranstva:
Beneficiary bank: RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA
SWIFT CODE: RZBABA2S
Address: Zmaja od Bosne bb Sarajevo BiH
Details of Beneficiary:
IBAN CODE: BA391611350000523695
Full beneficiary name: Dirhem Udruženje Sanski Most

(Dirhem.org)

bilic10Cijenjeni posjetioci,

kao što smo vas ranijim člankom upoznali sa stanjem porodice Bilić iz Todorovske Slapnice kod Velike Kladuše, ovom prilikom bismo željeli da vas obavijestimo o napredovanju akcije i daljnim planiranim aktivnostima.

 

Prvi dio humanitarne akcije je okončan, ploča koja je bila predviđena je salivena, uz veliku pomoć dobrih ljudi koji su prepoznali priliku za dobro djelo; da pomognu onome kome je pomoć istinski potrebna.

 

Ukupni trošak prve faze akcije iznosio je 1.717 KM, a novčana podrška ni ovaj put nije izostala, tako da je Krajina još jednom prošla na ispitu humanosti.
Međutim, na ovome ne bi trebalo da se završi. Prvobitnim planom je predviđeno da se, uz Božiju pomoć, ubaci i stolarija. Na taj način bi porodici bilo olakšano da mogu polako početi radove u unutrašnjosti kuće, a samim time da se i zaštiti prostor od prokišnjavanja zbog nastupanja sve hladnijih dana.

 

Još jednom napominjemo da je ovo slučaj koji bismo trebali prepoznati kao vrijedan pažnje iz razloga što se porodica trudi da svim mogućim poštenim sredstvima obezbijedi sebi krov nad glavom i tako dočeka zimu u nekim, za njih sasvim novim, a za nas sasvim svakodnevnim, stambenim uvjetima.

 

Uplate možete izvršiti na naš račun, uz "naznaku za porodicu Bilić":

Za uplate iz inostranstva:

Beneficiary bank: RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA

SWIFT CODE: RZBABA2S

Address: Zmaja od Bosne bb Sarajevo BiH

Details of Beneficiary:

IBAN CODE: BA391611350000523695

Full beneficiary name: Dirhem Udruženje Sanski Most

 

Za uplate iz BiH:

Dirhem Udruženje Sanski Most

Žiro-račun: 1610350042900038

79260, Sanski Most

 

Paypal:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

(Dirhem.org)

bilic7

 

bilic8

 

bilic9

 

bilic10

Poštovani,

Humanitarna organizacija ˝DIRHEM˝ je u proteklim godinama bila pokretač i realizator mnogih humanih aktivnosti i akcija.

Tragom toga, H.O. "Dirhem" koristi prigodne situacije i prilike u kojima se pomoć potrebnima može lakše i efikasnije prikupiti i dostaviti potrebnim ljudima.  Jedna od tavkih situacija sigurno je i kurban-bajram, kada se veće količine mesa mogu prikupiti i uručiti ugroženim kategorijama.

Ove godine H.O. Dirhem je odlučila pokrenuti projekat ''Olakšajte sebi, pomozite drugima - KURBANI 2014'', kroz kojeg nudimo kompletan aranžman; od nabavke i klanja kurbana, do podjele kurbanskog mesa najugroženijim kategorijama stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Ove godine smo odlučili da veću količinu mesa dostavimo i za potrebe Narodne kuhinje u Turbetu, kojom upravlja H.O. "Dirhem" i u kojoj već devet mjeseci, šest dana u sedmici, 80-tak korisnika preuzima svoj topli obrok. Pored toga, određena količina će biti direktno dostavljena ugroženim porodicama. Naravno, i ove godine smo ostavili mogućnost da se preuzme cijeli ili dio kurbana, i to u Travniku i Sanskom Mostu.

Uplatom kurbana putem nas olakšavate sebi posao oko nabavke kurbana, ali i direktno pružate pomoć ugroženim kategorijama, te osiguravate da vrijedna prehrambena namirnica kao što je meso bude dostupna i njima.

Sa humanitarnom organizacijom DIRHEM olakšajte sebi, ali ujedno pomozite i drugima...

Uplate možete izvršiti najkasnije do 02.10.2014. god. na žiro račun sa naznakom ''uplata za kurban'', ili putem paypala (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.).

Cijena jednog kurbana iznosi 150 eura.

Napomena: Oni koji planiraju preuzeti svoj kurban ili jedan njegov dio trebaju nas o tome obavijestiti, ostaviti svoj kontakt i adresu, putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili na tel: 062 874 556, a sve ostale kurbane tretirat ćemo kao donirane u svrhu pomoći siromašnima i za Narodnu kuhinju u Turbetu.

(Dirhem.org)

bilic3Volonteri Humanitarne organizacije „Dirhem“ iz Velike Kladuše posjetili su porodicu Bilić, nastanjenu u Todorovskoj Slapnici, koja u krajnje neuslovnim stambenim uvjetima iščekuje još jednu zimu koja je kalendarski već tu.

 

Porodicu Bilić čini pet članova; otac Rifet, majka i troje djece. Djeca pohađaju osnovnu školu, a prilikom posjete zatekli smo jednog od njih troje koji, kako kaže, radi domaću zadaću, vani, na ledenom, na jednoj staroj klupici dok su drugo dvoje bili u školi.

 

Od socijalne pomoći nemaju ništa, preživljavaju od pomoći dobrih ljudi, te od četiri koze o kojima brigu vodi upravo taj mali dječak kojeg smo zatekli na otvorenom kako radi domaću zadaću. Volonteri su uvidjeli da se porodica ipak trudi da zaradi koji dinar na halal i pošten način, ali je to krajnje nedovoljno s obzirom na njihove potrebe.

 

Prilikom posjete naši volonteri su ustanovili da je prostor u kojem boravi porodica krajnje neuslovan, počevši od same veličine prostora gdje na desetak kvadrata živi petero ljudi, od čega troje djece. Higijena sobice i okoline je ispod prosjeka, urin se osjeća na ulazu, što ujedno i predstavlja opasnost od prenošenja određenih zaraznih bolesti.

 

Odmah pored trošne sobice, bolje reći štalice, u kojoj porodica živi, počela je izgradnja nove kuće. Izgradnju za sada financira sam Rifet, međutim, samo su udareni temelji i dignuti zidovi bez ploče, stolarije i završnih radova.

 

Uzevši sve to u obzir, njihov trud, neimaštinu, te zimu koja je već nastupila, volonteri H.O. „Dirhem“ iz Velike Kladuše su odlučili pokrenuti akciju u kojoj bi porodici Bilić omogućili, uz Allahovu pomoć, da prije hladnijih i snježnijih dana ubaci stolariju i salije ploču na započete radove, te da se isele iz „štalice“ u pristojnije životne uvjete.

 

Ovom prilikom želimo apelirati na sve ljude koji su u stanju i koji su voljni pomoći porodici Bilić da usele u svoj novi dom, da uplate sredstava mogu izvršiti na naš žiro-račun, uz obaveznu naznaku "za porodicu Bilić":

 

Za uplate iz inostranstva:

Beneficiary bank: RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA

SWIFT CODE: RZBABA2S

Address: Zmaja od Bosne bb Sarajevo BiH

Details of Beneficiary:

IBAN CODE: BA391611350000523695

Full beneficiary name: Dirhem Udruženje Sanski Most

 

Za uplate iz BiH:

Dirhem Udruženje Sanski Most

Žiro-račun: 1610350042900038

79260, Sanski Most

 

Paypal:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

(Dirhem.org)

bilic

bilic1

bilic2

bilic4

bilic5

Napomena: Nekoliko sati nakon što smo objavili ovaj apel, već nam se javio donator koji je obećao donirati kompletan iznos, dakle 15000 KM! Molimo Uzvišenog Allaha da ga obilato nagradi na ovom hvale vrijednom činu, a nama je izuzetno drago da među nama ima ovako plemenitih ljudi. O čemu se tačno radi pročitajte i pogledajte u nastavku:

Putem naših volontera u Travniku dobili smo pismo namjere od dvije mjesne zajednice u općini Travnik, a tim pismom nas pozivaju da se pokrene akcija za kupovinu kuće jednoj majci i njenih troje djece.

Naime, mjesne zajednice Bijelo Bučje-Pulac i Turbe pokrenule su inicijativu za stambeno zbrinjavanje porodice Hasiba Delić, koji je prije mjesec dana umro i iza kojeg je ostala supruga i troje djece od kojih je najmlađe 5 godina.

Porodica Delić je i prije smrti njihovog muža i oca teško živjela, te smo u nekoliko navrata zajedno sa aktivistima lokalnih zajednica i drugih organizacija nastojali pomoći i olakšati život. Djecu smo uvrstili u projekat pomoći jetimima-siročadima putem mjesečnih stipendija od 35 eura.

Trenutno stanje kuće u kojoj živi spomenuta porodica je očajno. Kuća je trošna i stara, a u njoj žive još dvije porodice, tako da su sa tri strane kuće posebni ulazi.

U ulazu gdje živi porodica za koju pokrećemo ovu akciju ima samo jedna prostorija, koja je uz to veoma neuslovna za stanovanje.


Aktivisti gore spomenutih mjesnih zajednica su već ugovorili kupovinu druge uslovnije kuće u visini od 15 000 KM, u kojoj bi porodica Delić imala odgovarajući smještaj. Kuća je useljiva, ali u istu će moći useliti tek kada se isplati čitav iznos dogovoren sa vlasnikom.

Pozivamo naše plemenite donatore ali i ostale humane građane, da se svi skupa uključimo u ovu akciju kako bismo osigurali prostojan dom za ovih troje jetima, koja su kroz život iskusila mnogobrojne teškoće, a smrt njihovog oca je pogoršala i onako težak život.


Budimo mi njihova velika porodica, podržimo ih u njima najtežim tenucima: Izgradimo kuću za ovo troje mališana!


Zahvaljujemo se našim dosadašnjim donatorima, koji su mnogo puta pokazali velikodušnost i darežljivost, a ovoga puta posebno zahvaljujemo našim saradnicima, vrijednim aktivistima mjesnih zajenicima na njihvom velikom trudu i požrtvovanosti!

Bitno je napomenuti da je jedan dobročinitelj iz mjesta Turbe (gosp. Dervić) već donirao 2000 KM koji su uplaćeni kao avans i pokriće za kupovinu kuće, te se nadamo da ćemo biti u prilici sakupiti ostatak potrebnih sredstava.


Ovu akciju možete podržati uplatom donacija na žiro-račune koji se nalaze na našoj stranici u rubrici Donacije ili putem pay pal-a na mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..


Akcija će trajati do 10.03. 2014. god.

Za više informacija kontaktirajte: Halil Islamović – 061 763 812

Kancelarija ˝Dirhem˝ u S. Mostu: 062 874 556

Ova humanitarna akcija je uspješno okončana, izvještaj o tome možete pogledati OVDJE!