Dirhem

humanitarnibroj

bilic3Volonteri Humanitarne organizacije „Dirhem“ iz Velike Kladuše posjetili su porodicu Bilić, nastanjenu u Todorovskoj Slapnici, koja u krajnje neuslovnim stambenim uvjetima iščekuje još jednu zimu koja je kalendarski već tu.

 

Porodicu Bilić čini pet članova; otac Rifet, majka i troje djece. Djeca pohađaju osnovnu školu, a prilikom posjete zatekli smo jednog od njih troje koji, kako kaže, radi domaću zadaću, vani, na ledenom, na jednoj staroj klupici dok su drugo dvoje bili u školi.

 

Od socijalne pomoći nemaju ništa, preživljavaju od pomoći dobrih ljudi, te od četiri koze o kojima brigu vodi upravo taj mali dječak kojeg smo zatekli na otvorenom kako radi domaću zadaću. Volonteri su uvidjeli da se porodica ipak trudi da zaradi koji dinar na halal i pošten način, ali je to krajnje nedovoljno s obzirom na njihove potrebe.

 

Prilikom posjete naši volonteri su ustanovili da je prostor u kojem boravi porodica krajnje neuslovan, počevši od same veličine prostora gdje na desetak kvadrata živi petero ljudi, od čega troje djece. Higijena sobice i okoline je ispod prosjeka, urin se osjeća na ulazu, što ujedno i predstavlja opasnost od prenošenja određenih zaraznih bolesti.

 

Odmah pored trošne sobice, bolje reći štalice, u kojoj porodica živi, počela je izgradnja nove kuće. Izgradnju za sada financira sam Rifet, međutim, samo su udareni temelji i dignuti zidovi bez ploče, stolarije i završnih radova.

 

Uzevši sve to u obzir, njihov trud, neimaštinu, te zimu koja je već nastupila, volonteri H.O. „Dirhem“ iz Velike Kladuše su odlučili pokrenuti akciju u kojoj bi porodici Bilić omogućili, uz Allahovu pomoć, da prije hladnijih i snježnijih dana ubaci stolariju i salije ploču na započete radove, te da se isele iz „štalice“ u pristojnije životne uvjete.

 

Ovom prilikom želimo apelirati na sve ljude koji su u stanju i koji su voljni pomoći porodici Bilić da usele u svoj novi dom, da uplate sredstava mogu izvršiti na naš žiro-račun, uz obaveznu naznaku "za porodicu Bilić":

 

Za uplate iz inostranstva:

Beneficiary bank: RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA

SWIFT CODE: RZBABA2S

Address: Zmaja od Bosne bb Sarajevo BiH

Details of Beneficiary:

IBAN CODE: BA391611350000523695

Full beneficiary name: Dirhem Udruženje Sanski Most

 

Za uplate iz BiH:

Dirhem Udruženje Sanski Most

Žiro-račun: 1610350042900038

79260, Sanski Most

 

Paypal:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

(Dirhem.org)

bilic

bilic1

bilic2

bilic4

bilic5