Dirhem

humanitarnibroj

Vratio se na svoju Ostružnicu i svkodnevno tražeći posao i radeći na svojoj kući očekivao bolje dane.Medjutim početkom oktobra 2010.godine njegovo zdravstveno stanje se iznenada pogoršava.Čim je primjetio da ima povišenu temperaturu javio se u bosanskokrupski Dom zdravlja odakle je odmah upućen u Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

U to vrijeme u bolnici je bio štrajk ljekara i kako kaže Fahrudin poslije površinskog pregleda poslan je na kućno liječenje uz savjet da visopku temperaturu pokušava skinuti tuširanjem i antibioticima.

Mjesec dana trajalo je takvo”liječenje” Fahrudina Rekića da bi poslije toga ponovo preko Doma zdravlja u Bosanskoj Krupi dospio do Kantonalne bolnice u kojoj su sada utvrdili da hitno mora na liječenje u Klinički centar u Sarajevo. Od tog trenutka Fahrudin uz podršku supruge i ostalih članova prodice vode bitku protiv opake bolesti.

Fahrudin je cijelo vrijeme u Sarajevu a tamo se kod rodbine nalazi i njegova supruga Senada koja ga svakodnevno obilazi i želi biti uz njega u trenucima njegove velike borbe za život.

Ovaj mladi čovjek,rodjen 1986.godine svjestan je stanja u kojem se nalazi ali se ne predaje a kaže da mu posebnu snagu daje upravo to što je supruga uvijek uz njega i što se nada da će i dalje zajedno s njom nastaviti odgajati svog dvogodišnjeg sina Anesa.

O teškim trenucima liječenja na Kliničkom centru u Sarajevu kaže da dok terapija traje prolazi kroz teške trenutke jer se prilikom primanja terapije i lijekova pojavljuju visoke temperature i veliki bolovi koje je teško podnijeti ali kako kaže mora se.

Fahrudin je od početka bolesti izgubio više od 25 kilograma a boraveći u Sarajevu ,iako je bio u strogo kontrolisanim uslovima zaražen i virusom H1 N1 ali se prije svega velikom disciplinom i voljom te uz pomoć pravovremene terapije ,uspio s izliječiti od „svinjske gripe” i sada ponovo svoju borbu za život nastavlja protiv leukemije. Supruga Senada nam je rekla da do sada nisu tražili nikakvu pomoć ali je njen boravak u Sarajevu i dosadašnje liječenje iziskivalo velika materijalna sredstva i sve njihove ali i porodične zalihe su pri kraju.

“Ja sam sve vrijeme tamo uz njega” ,kaže Senada Rekić i dodaje: “Teško mi je to gledati, ali znam kada zna da sam s njim da je njemu lakše. Članovi prodice su dali uzorke koštane srži ali ničiji uzorak ne odgovara za presadjivanje fahrudinu pa će nam to još više povećati troškove liječenja. Do sada smo sve uspjeli finansirati vlastitim sredstvima ,ja štedim od sebe i malog Anesa kako bi što više novca ostalo za Fahrudina ali sada više nemamo a tek poslije još dvije terapije se očekuje da se Fahrudin uputi na presdadjivanje koštane srži.

Zato molim sve sve dobre ljude koji mogu da nam pomognu . Fahrudin je dok je bio zdrav pomagao svakom draga srca i uvijek govorio da „sevapa” nikad nije previše pa se nadam da će zahvaljujući dobrim ljudima i Dragom Bogu i on sada,kad je njemu potrebno, dobiti pomoć.”

Fahrudin je od prije nekoliko dana ponovo u Sarajevu a poslije liječenja kemoterapuijom slijedi mu mukotrpno traženje donora za presadjivanje koštane srži. Prema prvim procjenama liječnika za to će trebati više od 100.000 konvertibilnih maraka.

Neka ovaj tekst bude i poziv svim dobrim ljudima koji imaju dovoljno za sebe i koji dio svog novca mogu izdvojiti i za druge ,da pomognu Fahrudinu Rekiću.

Svi koji mogu i žele pomoći svoje priloge za liječenje Fahrudina Rekića mogu uplatiti na račun kod Raiffeisen banke 1610350000000042 lični broj 09350254771 sa naznakom Za liječenje Fahrudina Rekića iz Bosanske Krupe.