Dirhem

humanitarnibroj

sandzakZAJEDNO U DOBRU ZA POMOĆ SANDŽAKU‼!

 

Dobri prijatelji,

u posebnom vremenu i posebnim okolnostima, Udruženje Dirhem se pridružuje naporima i apelu koje je pokrenulo udruženje dobro.ba za pomoć narodu Sandžaka je u veoma teškoj situaciji uzrokovanom pandemijom COVID-19.

 

Informacije koje imamo i permanentno primamo sa terena traže našu hitnu reakciju. Zato se moramo svi uključiti i pomoći kao što to čine časni i čestiti dobročinitelji.

Najveći problem u prevenciji i borbi protiv opakog virusa su nedovoljna ljudska i materijalna, medicinska sredstva.

 

Shodno spomenutome, odlučili smo da pokrenemo akciju prikupljanja sredstava za kupovinu dodatne medicinske opreme za ostale gradove Sandžaka. Ovom prilikom vas #POZIVAMO da nam se pridružite i pomognete tako što će te, shodno svojim mogućnostima, uplatiti novčane iznose na neki od naših računa.

 

Dirhen Sandzak banner

 

Na raspolaganju su i računi udruženja dobro.ba koje je i pokretač ove akcije, a također, novac možete uplatiti i na račun Dirhema sa naznakom ˝za Sandžak˝.

Za UPLATE u BiH :

Intesa Sanpaolo Banka:

Račun: 154-180-20123591-16

BBI banka:

Račun: 141-306-53201999-95

Za INOSTRANE uplate:

Intesa Sanpaolo banka

IBAN: BA391541802012359116

SWIFT CODE: UPBKBA22

Svrha: Pomoć narodu Sandžaku

Primalac: Udruženje dobro.ba

Adresa: Trg Heroja 20, 71000 Sarajevo

 

Budimo od onih koji su istinski prijatelji onima koji su u nevolji!

 

(dirhem.org)

Krajem 2013. god. u mjestu Turbe kod Travnika pokrenuta je javna kuhinja u organizaciji H.O. Dirhem, te uz pomoć i podršku Mjesne zajednice Turbe i RO Merhamet iz Travnika.
Projekat Narodne kuhinje u Turbetu uspješno smo vodili u prvoj godini rada, osiguravajući sve potrebne novčane i materijalne uslove kako bi kuhinja pružala besplatan obrok za više desetina naših sugrađana, uglavnom starih osoba, samaca, kao i članovima siromašnih porodica ovoga mjesta.
Danas, kada ovaj projekat ulazi u drugu godinu svoga postojanja, potrebno je da osvježimo našu pažnju i da svi skupa uložimo dodatni trud kako bi ovaj plemeniti projekat nastavio da egzistira. I dalje postoji velika potreba za toplim obrocima kod mnogih naših siromašnih sugrađana u Turbetu.
Trenutno u Narodnoj kuhinji hrana se dijeli za 60 osoba šest dana u sedmici.

Pozivamo sve plemenite ljude da se shodno svojim mogućnostima odazovemo i uključimo u rad Narodne kuhinje, kako bismo u godini koja je ispred nas nastavili dijeliti hranu za naše ugrožene sugrađane.
Najiskrenije se zahvaljujemo svima koji su nas svojim donacijama i podrškom pratili od osnivanja; brojnim privrednim i pravnim licima, portalu N-UM i drugim plemenitim donatorima, te nesebično podržavali projekat tokom rada u prvoj godini.

 

Zainteresirani za podršku ovom projektu mogu pomoći na nekoliko načina:
1. Doniranjem prehrambenih artikala za kuhinju (meso, tjestenina, začini, brašno i sl.)
2. Uplatom novca za nabavku hrane i operativne mjesečne troškove rada kuhinje.

3. Redovnim mjesečnim ili povremenim pozivom na humanitarni broj 090 292 056 putem kojeg donirate 3 KM za rad kuhinje.
4. Upoznavanjem sa ovim projektom svojih prijatelja, poznanika, uz molbu da se isti uključi u pružanje pomoći Narodnoj kuhinju u Turbetu.

 

Prikupljanje prehrambenih namirnica odvijat će se kao i do sada u S. Mostu i Travniku, dok će novčana sredstva (uz naznaku "za Narodnu kuhinju") biti prikupljana na žiro-račun Dirhema, ili putem paypal accounta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., uz naznaku "za narodnu kuhinju"
Glavni koordinator projekta u Travniku: Halil Islamović, tel: 061 763 812
Za uplate iz BiH:
Dirhem Udruženje Sanski Most
Žiro-račun: 1610350042900038
79260, Sanski Most
Za uplate iz inostranstva:
Beneficiary bank: RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA
SWIFT CODE: RZBABA2S
Address: Zmaja od Bosne bb Sarajevo BiH
Details of Beneficiary:
IBAN CODE: BA391611350000523695
Full beneficiary name: Dirhem Udruženje Sanski Most

(Dirhem.org)

bilic3Volonteri Humanitarne organizacije „Dirhem“ iz Velike Kladuše posjetili su porodicu Bilić, nastanjenu u Todorovskoj Slapnici, koja u krajnje neuslovnim stambenim uvjetima iščekuje još jednu zimu koja je kalendarski već tu.

 

Porodicu Bilić čini pet članova; otac Rifet, majka i troje djece. Djeca pohađaju osnovnu školu, a prilikom posjete zatekli smo jednog od njih troje koji, kako kaže, radi domaću zadaću, vani, na ledenom, na jednoj staroj klupici dok su drugo dvoje bili u školi.

 

Od socijalne pomoći nemaju ništa, preživljavaju od pomoći dobrih ljudi, te od četiri koze o kojima brigu vodi upravo taj mali dječak kojeg smo zatekli na otvorenom kako radi domaću zadaću. Volonteri su uvidjeli da se porodica ipak trudi da zaradi koji dinar na halal i pošten način, ali je to krajnje nedovoljno s obzirom na njihove potrebe.

 

Prilikom posjete naši volonteri su ustanovili da je prostor u kojem boravi porodica krajnje neuslovan, počevši od same veličine prostora gdje na desetak kvadrata živi petero ljudi, od čega troje djece. Higijena sobice i okoline je ispod prosjeka, urin se osjeća na ulazu, što ujedno i predstavlja opasnost od prenošenja određenih zaraznih bolesti.

 

Odmah pored trošne sobice, bolje reći štalice, u kojoj porodica živi, počela je izgradnja nove kuće. Izgradnju za sada financira sam Rifet, međutim, samo su udareni temelji i dignuti zidovi bez ploče, stolarije i završnih radova.

 

Uzevši sve to u obzir, njihov trud, neimaštinu, te zimu koja je već nastupila, volonteri H.O. „Dirhem“ iz Velike Kladuše su odlučili pokrenuti akciju u kojoj bi porodici Bilić omogućili, uz Allahovu pomoć, da prije hladnijih i snježnijih dana ubaci stolariju i salije ploču na započete radove, te da se isele iz „štalice“ u pristojnije životne uvjete.

 

Ovom prilikom želimo apelirati na sve ljude koji su u stanju i koji su voljni pomoći porodici Bilić da usele u svoj novi dom, da uplate sredstava mogu izvršiti na naš žiro-račun, uz obaveznu naznaku "za porodicu Bilić":

 

Za uplate iz inostranstva:

Beneficiary bank: RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA

SWIFT CODE: RZBABA2S

Address: Zmaja od Bosne bb Sarajevo BiH

Details of Beneficiary:

IBAN CODE: BA391611350000523695

Full beneficiary name: Dirhem Udruženje Sanski Most

 

Za uplate iz BiH:

Dirhem Udruženje Sanski Most

Žiro-račun: 1610350042900038

79260, Sanski Most

 

Paypal:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

(Dirhem.org)

bilic

bilic1

bilic2

bilic4

bilic5

bilic10Cijenjeni posjetioci,

kao što smo vas ranijim člankom upoznali sa stanjem porodice Bilić iz Todorovske Slapnice kod Velike Kladuše, ovom prilikom bismo željeli da vas obavijestimo o napredovanju akcije i daljnim planiranim aktivnostima.

 

Prvi dio humanitarne akcije je okončan, ploča koja je bila predviđena je salivena, uz veliku pomoć dobrih ljudi koji su prepoznali priliku za dobro djelo; da pomognu onome kome je pomoć istinski potrebna.

 

Ukupni trošak prve faze akcije iznosio je 1.717 KM, a novčana podrška ni ovaj put nije izostala, tako da je Krajina još jednom prošla na ispitu humanosti.
Međutim, na ovome ne bi trebalo da se završi. Prvobitnim planom je predviđeno da se, uz Božiju pomoć, ubaci i stolarija. Na taj način bi porodici bilo olakšano da mogu polako početi radove u unutrašnjosti kuće, a samim time da se i zaštiti prostor od prokišnjavanja zbog nastupanja sve hladnijih dana.

 

Još jednom napominjemo da je ovo slučaj koji bismo trebali prepoznati kao vrijedan pažnje iz razloga što se porodica trudi da svim mogućim poštenim sredstvima obezbijedi sebi krov nad glavom i tako dočeka zimu u nekim, za njih sasvim novim, a za nas sasvim svakodnevnim, stambenim uvjetima.

 

Uplate možete izvršiti na naš račun, uz "naznaku za porodicu Bilić":

Za uplate iz inostranstva:

Beneficiary bank: RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA

SWIFT CODE: RZBABA2S

Address: Zmaja od Bosne bb Sarajevo BiH

Details of Beneficiary:

IBAN CODE: BA391611350000523695

Full beneficiary name: Dirhem Udruženje Sanski Most

 

Za uplate iz BiH:

Dirhem Udruženje Sanski Most

Žiro-račun: 1610350042900038

79260, Sanski Most

 

Paypal:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

(Dirhem.org)

bilic7

 

bilic8

 

bilic9

 

bilic10

Poštovani,

Humanitarna organizacija ˝DIRHEM˝ je u proteklim godinama bila pokretač i realizator mnogih humanih aktivnosti i akcija.

Tragom toga, H.O. "Dirhem" koristi prigodne situacije i prilike u kojima se pomoć potrebnima može lakše i efikasnije prikupiti i dostaviti potrebnim ljudima.  Jedna od tavkih situacija sigurno je i kurban-bajram, kada se veće količine mesa mogu prikupiti i uručiti ugroženim kategorijama.

Ove godine H.O. Dirhem je odlučila pokrenuti projekat ''Olakšajte sebi, pomozite drugima - KURBANI 2014'', kroz kojeg nudimo kompletan aranžman; od nabavke i klanja kurbana, do podjele kurbanskog mesa najugroženijim kategorijama stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Ove godine smo odlučili da veću količinu mesa dostavimo i za potrebe Narodne kuhinje u Turbetu, kojom upravlja H.O. "Dirhem" i u kojoj već devet mjeseci, šest dana u sedmici, 80-tak korisnika preuzima svoj topli obrok. Pored toga, određena količina će biti direktno dostavljena ugroženim porodicama. Naravno, i ove godine smo ostavili mogućnost da se preuzme cijeli ili dio kurbana, i to u Travniku i Sanskom Mostu.

Uplatom kurbana putem nas olakšavate sebi posao oko nabavke kurbana, ali i direktno pružate pomoć ugroženim kategorijama, te osiguravate da vrijedna prehrambena namirnica kao što je meso bude dostupna i njima.

Sa humanitarnom organizacijom DIRHEM olakšajte sebi, ali ujedno pomozite i drugima...

Uplate možete izvršiti najkasnije do 02.10.2014. god. na žiro račun sa naznakom ''uplata za kurban'', ili putem paypala (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.).

Cijena jednog kurbana iznosi 150 eura.

Napomena: Oni koji planiraju preuzeti svoj kurban ili jedan njegov dio trebaju nas o tome obavijestiti, ostaviti svoj kontakt i adresu, putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili na tel: 062 874 556, a sve ostale kurbane tretirat ćemo kao donirane u svrhu pomoći siromašnima i za Narodnu kuhinju u Turbetu.

(Dirhem.org)